Saddam stopperFN-samarbeid

Iraks president Saddam Hussein har besluttet å avbryte ethvert samarbeid med de internasjonale våpeninspektørene som skal påse at landet kvitter seg med alle masseødeleggelsesvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beslutningen ble tatt på et møte Saddam hadde med revolusjonsrådet og representanter fra hans eget Baath-parti og etter anbefaling fra nasjonalforsamlingen. Irak vil også stanse samarbeidet med Det internasjonale atomenergibyrå (IAEA), opplyste det offisielle nyhetsbyrået INA.

Beslutningen om en umiddelbar stans i samarbeidet med våpeninspektørene og IAEA ble gjort bare to dager etter at de siste forhandlingene mellom irakerne og lederen for FNs våpeninspektører, Richard Butler, brøt sammen mandag.

Irak ber nå Egypt og Den arabiske liga om hjelp til å få opphevet de internasjonale sanksjonene, som har fått store konsekvenser for det irakiske folk i form av mangel på mat og medisiner.

I et brev til Egypt og de 21 medlemmene i Den arabiske liga skriver de irakiske lederne at de har mistet tålmodigheten med våpeninspektørene. Irak ber de andre arabiske landene om å ta initiativ i FNs sikkerhetsråd og i andre fora slik at sanksjonene kan bli opphevet.

(NTB)