- Saddam støttet bin Laden

Iraks diktator og verdens mest ettersøkte terrorist samarbeidet tett fra tidlig på 1990-tallet til i år. Det kan være forklaringen på de hyppige aksjonene mot USAs styrker, skriver tidsskrift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er bladet Weekly Standard som i siste utgave gjengir omfattende utdrag fra amerikanske etterretningsrapporter. De forteller ifølge bladet at Osama bin Laden og Saddam Hussein hadde et operativt samarbeid fra begynnelsen av 90-årene til USA invaderte Irak i mars i år.

Rapporten er datert 27. oktober i år og ble sendt fra viseforsvarsminister Douglas Feith til senatorene Pat Roberts og Jay Rockefeller, formann og nestformann i etterretningskomiteen.

Den er på 16 sider i 50 punkter og bygger på rapporter fra USAs egne og flere utenlandske etterretningsorganisasjoner. Blant påstandene:

Tett samarbeid

  • Irak tok kontakt med al-Qaida rett før Golfkrigen i 1991. Forbindelsen ble knyttet via Sudan, og to år senere var samarbeidet etablert.
  • Samarbeidet var omstridt innad i bin Ladens terrornettverk. Likevel inngikk han en avtale om å skjerme Irak for aksjoner.
  • Irakisk etterretning (IIS) stilte med ekspertise da al-Qaida trente bombeterror med avanserte eksplosiver på bin Ladens gård utenfor Sudans hovedstad Khartoum i1995.
  • Saddam sendte ISSs nestsjef Faruq Hijazi til møter med bin Laden minst to ganger, det siste i Afghanistan i 99. al-Qaidas leder skal selv ha besøkt Bagdad i 98 og hatt samtaler med Tariq Aziz. Visestatsministeren benektet påstanden, som i likhet med flere punkter i Senats-rapporten har vært omtalt i pressen tidligere.
  • bin Ladens nestkommanderende, den egyptiske barnelegen Ayman al-Zawahiri, skal ha besøkt Bagdad i februar 98.
  • Irak støttet Mulla Krekars ekstremistgruppe Ansar al-Islam med 100.000 dollar og roste gruppens aksjoner.
  • Saddam bekymret seg så sterkt for at samarbeidet skulle bli kjent at han flyttet på nøkkelfolk i etterretningstjenesten.

    Kritikere av USAs angrep på Irak mener den påståtte kontakten med al-Qaida er en propagandamanøver. Rapporten til Senatet bygger blant annet på de siste måneders avhør av irakiske offiserer som er tatt til fange av USA og bestyrker Bush-administrasjonens påstander, mener Weekly Standard.