Saddam tilstår drap

Iraks president Jalal Talabani sier Saddam Hussein har tilstått «lovbrudd» - deriblant drap - som ble utført under hans regime.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Talabani sier til irakisk fjernsyn at han har fått den informasjonen fra en av dommerne som etterforsker den tidligere diktatoren. Dommeren skal «ha klart å fremskaffe tilståelser fra Saddams munn» for lovbrudd «slik som henrettelser» som skal ha vært beordret av Saddam Hussein personlig.

Presidenten ville ikke gå nærmere inn på hvilke saker det gjelder, men sa det blant annet dreide seg om saker som er under etterforskning. Saddam skal for retten 19. oktober for sin påståtte rolle i massakren på sjiamuslimer i byen Djubail nord for Bagdad i 1982. Den veltede diktatoren risikerer dødsstraff dersom han blir funnet skyldig.

Det er foreløpig uklart om Saddam har tilstått å ha begått lovbrudd, eller om han simpelthen har vedgått de faktiske forhold, men mener de var lovlig. Om disse handlingene kan regnes som kriminelle, er opp til retten å avgjøre.

En spesialdomstol etterforsker også Saddams rolle i andre forbrytelser, blant annet gassangrepet som drepte flere tusen sivile kurdere i Halabja i 1988 og nedkjempingen av sjiamotstanden sør i landet i 1991.

Etter planen skal disse sakene føres separat.

(ANB-AP)

<strong><b>BEORDRET DRAP:</strong></b> Nå risikerer den tidligere diktatoren å bli dømt. Foto: Scanpix
BEORDRET DRAP: Nå risikerer den tidligere diktatoren å bli dømt. Foto: Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer