Saddam trener gutter til krigen

Visepresident Dick Cheney har i helga fortalt irakisk opposisjon at USA er fast bestemt på å velte Saddam Hussein. Regimet i Bagdad svarer med å sende 13 år gamle gutter på kamptreningsleir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seks irakiske opposisjonsgrupper har i løpet av helga hatt videokonferanser med visepresident Dick Cheney og møter med forsvarsminister Donald H. Rumsfeld. Ifølge eksilirakerne bekreftet Cheney at Bush-administrasjonen står fast ved planene om å fjerne Saddam Hussein til fordel for et demokratisk styresett. I går tikket meldingene inn fra Bagdad om unggutter helt ned i trettenårsalderen som blir sendt på leir for å gjennomgå kamptrening.

Tre ukers opplæring

Guttene lærer å skyte med pistol og AK-47-geværer samtidig som de fordyper seg i historiestudier og islam. «Saddams valper» skal gjøres klare til å forsvare landet mot et amerikansk angrep.

- Vi er de skarpe sverdene i presidentens hender. Vi skal brukes til å nedkjempe fienden, fortalte 14 år gamle Mustafa Amir til AP i går.

Mustafa er én av 1800 gutter mellom 13 og 16 år som for tida går gjennom tre ukers opplæring ved tretti leirer rundt omkring i Irak. Leirene er en del av det nasjonale sommerferieprogrammet.

Ingen tegn til frykt

- Jeg ser fram til å bli ferdig med treningen så fort som mulig, slik at jeg kan forsvare landet mitt når det blir angrepet, sa Mustafa men hans renset geværet sitt.

Regimet i Bagdad etablerte «Saddams valper»-leirene i 1996.Saddam Hussein har foreløpig ikke vist tegn til frykt over signalene fra Washington om at et angrep vil komme før eller seinere. Den britiske søndagsavisa The Mail trykte søndag uttalelser den irakiske presidenten skal ha kommet med til det britiske parlamentsmedlemmet George Galloway fra Labour.

Med en lett omskriving av velkjente Winston Churchill, ble Saddam sitert på at «Hvis de kommer, er vi parate. Vi vil kjempe mot dem i gatene, fra takene, fra hus til hus. Vi vil aldri overgi oss».

Vil ha urban krig

Uttalelsene stemmer overens med tidligere signaler fra Bagdad om at presidenten planlegger å posisjonere styrkene sine i de største irakiske byene. På den måten håper han trolig å tvinge amerikanerne inn i en urban krig, hvor faren for høye tapstall er store.