- Saddam trenger riset bak speilet

Utenriksminister Jan Petersen vil ikke diskutere innholdet i en ny FN-resolusjon om våpeninspektører i Irak. Han mener vi står overfor bare dårlige alternativer. Og at alle tiltak Norge vil støtte, skal være forankret i folkeretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jan Petersen avviser enhver spekulasjon om hvorvidt Norge skal delta i en krig mot Irak. Han vil ikke diskutere hva utfallet av et vedtak i FNs sikkerhetsråd kan resultere i, men holder seg strengt til dagens situasjon hvor det ikke foreligger en endelig resolusjon, og hvor det ikke foreligger et svar fra Saddam Hussein.

HAN BERØMMER imidlertid USAs president George W. Bushs retorikk i talen til FNs generalforsamling tidligere i høst, og USAs trussel om alene å gå til krig mot Irak hvis FNs våpeninspektører ikke får de arbeidsvilkår som er nødvendige for å avklare om, eller hvilke, masseødeleggelsesvåpen Irak har.

Han mener det var det riset bak speilet Irak trengte, og som har fått Saddam Hussein til i prinsippet å godta at våpeninspektørene får komme tilbake til Irak.

- Utgangspunktet er at det er mange som mener, og sannsynligvis med god grunn, at Irak har masseødeleggelsesvåpen. Vi behøver ikke ta stilling til om opplysningene er riktige eller ikke. Kjernepunktet er at våpeninspektørene får et system uten huller som gir dem mulighet til å svare på spørsmålene, sier utenriksminister Jan Petersen til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer