Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Saddam trodde ikke USA ville invadere

FBI-agenten som avhørte den irakiske diktatoren snakker ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Saddam Hussein lot verden tro at han hadde masseødeleggelsesvåpen for å skremme rivalen Iran. Han trodde ikke USA ville invadere landet, sier George Piro, FBI-agenten som avhørte den irakiske diktatoren etter at han ble tatt til fange av amerikanske styrker i desember 2003.

I morgen forteller han sin historie i på amerikansk tv, i programmet \'60 minutes\'.

Ble overrasket

Piro brukte nesten sju måneder på å snakke med Saddam - strategien var å vinne hans tillit ved å overbevise ham om at Piro hadde direkte kontakt med president Bush. I tillegg ga han Saddam skrivesaker og toalettartikler. Det fikk presidenten til å åpne seg for FBI-agenten.

Saddam Hussein ble pågrepet og arrestert 14. desember 2003, i hjembyen Tikrit.

Da diktatoren fikk høre om den amerikanske invasjonen, forventet han bare at det skulle dreie seg om et begrenset luftangrep. Han trodde han kunne beholde kontrollen, forteller Piro.

Irak-lederen trodde USA ville slå tilbake med samme mynt som i 1998 - et firedagers luftangrep.

Ville lure alle

FIKK DØDSSTRAFF: Saddam Hussein trodde USA ville nøye seg med et kort luftangrep da de invaderte landet i 2003. Slik gikk det ikke. Foto: AP
FIKK DØDSSTRAFF: Saddam Hussein trodde USA ville nøye seg med et kort luftangrep da de invaderte landet i 2003. Slik gikk det ikke. Foto: AP Vis mer

Nyhetsbyrået AP snakket med en nær medarbeider av Saddam i august 2003. Han fortalte at diktatoren ikke hadde forventet noen amerikansk invasjon og at han med vilje hadde latt verden spekulere i om han hadde masseødeleggelsesvåpen, selv om han allerede hadde kvittet seg med dem.

I forkant av den amerikanske invasjonen i 2003, nektet Saddam for å ha slike våpen, men samtidig lot han ikke FNs våpeninspektører få gjøre sine undersøkelser i landet. Fra 1998 til 2002 nektet han dem innpass i landet. Deretter slapp de inn, men de fikk ikke operere fritt.

Piro forteller at Saddam både ville og hadde ressurser til å gjenopprette landets våpenprogram, blant annet hadde han alle de nødvendige ingeniører tilgjengelig for å lage kjemiske, biologiske og kjernefysiske våpen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media