Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saddam truer Norges oljeinntekter

BERGEN (Dagbladet): I går ble det klart at Saddam Hussein igjen får komme inn på oljemarkedet. Sammen med en rekke andre forstyrrende forhold vil dette kunne presse de norske oljeinntektene til et dramatisk lavt nivå i forhold til det regjeringen har budsjettert med for 1998.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

og LEIF STANG

Professor i oljeøkonomi, Øystein Noreng ved Bedriftsøkonomisk Institutt (BI), sier til Dagbladet at det er mange forhold som vil bidra til at oljeprisene vil fortsette å falle.

Oljeprisen har allerede falt med hele fire dollar fatet i løpet av de siste seks ukene.
- Prisene på Brent-olje kan snart være nede i 13,50 dollar fatet. Norsk oljesalg følger Brent-nivået. Det vil si priser på under 100 kroner fatet. I dag er prisen på 113 kroner, mens regjeringen har budsjettert med 125 kroner fatet i 1998, sier Noreng.

Varm vinter

Irak vil gjenoppta sin oljeeksport i løpet av to dager. Det følger av FN-avtalen om oljeeksport mot innkjøp av mat og medisiner, noe Iraks handelsminister Mohammed Mehdi Saleh bekreftet i går.

Et annet viktig forhold for oljeprisen er at det ikke har vært kaldt i noen deler av verden denne vinteren. Derfor har etterspørselen etter fyringsolje vært betydelig lavere enn i fjor på samme tid, og lagrene i Europa og USA er forblitt store.

Den dype økonomiske krisen i Asia kommer inn som et tredje forhold. Øystein Noreng sier at etterspørselen etter olje fra disse markedene vil falle med mellom 300 000 og 500 000 fat olje om dagen.

Opec-vedtak

Opec-landene gjorde et vedtak i slutten av november om å oppjustere sine kvoter med hele 10 prosent, fra 25 millioner fat om dagen til 27,5 millioner fat. Det meste av dette er lagt til Saudi-Arabia, som dermed har fått en prisstyrende rolle.

Statoil er verdens nest største netto oljeeksportør og følger markedet nøye med stor analysevirksomhet.

- Vi har for lengst skrevet ned våre prognoser for Asia-markedene. Vi ser at Irak vil komme på markedet med mellom 700000 og en million fat olje om dagen og er ellers enig med Noreng når det gjelder mulige virkninger av den varme vinteren. Vi er usikre på Saudi-Arabias nye rolle fordi vi ikke vet hva de vil gjøre med sine oppjusterte kvoter, sier informasjonssjef Trude Måseide i Statoil.

Usikkert

Hun understreker at det er mange usikre faktorer som vil avgjøre prisutviklingen for olje i tida som kommer. Som eksempler kan vinteren bli kaldere og Saddam Hussein kan igjen finne på å bryte FN-avtalen.

I positiv retning trekker den høye dollarkursen. All oljehandel går i dollar, og den ligger for tida tett opp mot 7,50 kroner.

- Dollarkursen har veldig store betydning for våre inntekter. Den bidrar nok også til at vi kan sammenlikne dagens priser i kroner med de vi hadde i siste halvdel av 1993 og første halvdel av 1994. Likevel tjener vi penger på vårt salg, sier Måseide.

I 1993/1994 var prisene nede i 14 dollar fatet for råoljen fra Nordsjøen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!