Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saddam utsatte fanger for byllepest

LONDON (Dagbladet): Saddam Hussein gjennomførte kyniske forsøk mot fanger. De ble utsatt for anthrax-bakterien, som fører til miltbrann eller byllepest. FNs våpeninspektører ønsket å granske saken, men ble stanset av Saddam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et tilfelle ble krigsfanger bundet fast og utsatt for en eksplosjon av en granat som inneholdt anthrax-bakterier. Andre fanger ble sprayet med bakterier. Saddam Hussein var ikke tilfreds med dyreforsøk. Han ønsket å se virkningen bakteriene hadde på mennesker, ifølge opplysninger The Sunday Times har skaffet.

Ny sabelrasling

Samtidig som disse opplysningene kom fram i vestlig presse, truet Saddam Hussein FN-observatørene med utvisning med mindre de fullfører arbeidet i løpet av seks måneder. Dette har ført til ny sabelrasling i Washington og London.

Saddam Husseins kjemiske og bakteriologiske våpen er i sentrum for den konflikten som nå har oppstått mellom Irak på den ene side og USA og Storbritannia på den andre.

En gruppe inspektører ønsket å besøke Abu Gharib-fengslet nær Bagdad, men ble nektet adgang. De ønsket å intervjue fanger for å få bekreftet eller avsannet påstander om at andre fanger for to år siden ble utsatt for slike eksperimenter.

Drept i forsøk

The Sunday Times har skaffet seg opplysninger om disse eksperimentene på fanger fra flere hold, blant annet fra FN-inspektører, irakiske avhoppere og israelske etterretningskilder. Opplysningene går ut på at disse forsøkene på mennesker startet under krigen mot Iran i 1980-åra.

Ifølge israelske kilder ble ti iranske fanger tatt til et sted på grensa mot Saudi-Arabia. Her ble de bundet fast og utsatt for granateksplosjon. Alle døde av indre blødninger.
I et annet eksperiment ble 15 kurdiske fanger utsatt for et mildere virus som ble spredd fra et helikopter. Også disse fangene ble syke.

Irakiske avhoppere sier at de mest brutale forsøkene ble foretatt i Salman Pak, nær Bagdad, hvor fangene ble bundet fast til sengene og utsatt for smitte, med anthrax-bakterier.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!