Saddam vil bli behandlet som krigsfange

Saddam Hussein vil bli behandlet som krigsfange i henhold til Genévekonvensjonene, opplyser USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Behandlingen av ham vil være i tråd med Genèvekonvensjonene. Han vil få samme privilegier som om han var en krigsfange, sa Rumsfeld i et intervju med fjernsynsstasjonen CBS søndag kveld.

Om Iraks tidligere diktator dermed får formell status som krigsfange ville Rumsfeld ikke svare på.

USAs president George W. Bush lovet søndag at Saddam ville bli stilt til ansvar for sine handlinger, men sa ikke noe om hvordan den tidligere irakiske lederen skal straffeforfølges.

Ahmed Chalabi, et av medlemmene i det amerikanskoppnevnte styringsrådet i Irak, opplyste søndag at Saddam ville bli stilt for retten i hjemlandet.

Styringsrådet opprettet i forrige uke en spesialdomstol for tidligere medlemmer av Baath-partiet.

Amerikanske og britiske styrker har tidligere tatt tusenvis av krigsfanger i Irak, blant dem flere utenlandske statsborgere. Fangene holdes i egne leire, og går en usikker skjebne i møte.

USA har tidligere høstet internasjonal kritikk for sin behandling av krigsfanger fra Afghanistan.

Flere hundre fanger holdes avskåret fra omverdenen i en leir på den amerikanske Guantanamo-basen på Cuba. USA vil ikke gi dem status som krigsfanger og kaller dem i stedet «ulovlige krigere». Fangene nektes også advokatbistand og kontakt med omverdenen.

NTB-AFP