- Saddam vil bli styrtet av sine egne

Etterretningseksperter i USA tror det er gode sjanser for at Iraks president Saddam Hussein vil bli styrtet av folk i sin egen indre sirkel like før en eventuell amerikansk intervensjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere amerikanske tjenestemenn og etterretningskilder sier til avisen Washington Post at noen av Saddam Husseins nærmeste medarbeidere vil gripe sjansen til å kvitte seg med diktatoren, heller enn å risikere livet under et amerikansk angrep.

- Noen vil handle og få det til å skje, uttaler en tidligere toppsjef i CIA med godt innblikk i det som diskuteres innen det amerikanske etterretningsapparatet.

Prisen

Det er uklart hvor utbredt denne oppfatningen er innen Bush-administrasjonen. Men forsvarsminister Donald Rumsfeld sa nylig at irakere kan komme til å eliminere Hussein selv, enten ved å drepe ham eller ved å sende ham i eksil.

Talsmann for Det hvite hus Ari Fleischer kom i forrige uke med lignende uttalelser: -Prisen for en kule, hvis det irakiske folket selv ordner opp, er vesentlig mindre enn kostnaden ved en invasjon, sa Fleischer.

Tanken på at irakerne selv skal ekspedere Saddam Hussein har lenge opptatt amerikansk etterretning. Tidligere i år ga Bush CIA ordre om å iverksette et omfattende program for å styrte den irakiske lederen. Støtten til opposisjonsgrupper i og utenfor Irak skulle økes, og det skulle etableres kontakt med mulige motstandere av Saddam innen hans indre sirkler.

Være sikre

Irakiske offiserer vil være sikre på at amerikanerne kommer før de selv slår til, sier en analytiker innen Bush-administrasjonen, og viser til tidligere brutale utrenskninger i det irakiske offiserskorpset.

CIA gjorde i 1996 et mislykket forsøk på å bruke irakiske offiserer til å gjøre et kupp mot Saddam Hussein. Amerikanerne mener at slike planer har små sjanser for å lykkes uten en militær slagplan i bakhånd.

Flere innen Bush-administrasjonen mener at USAs uttalte mål om et regimeskifte i Irak, vil bidra til at personer som står Saddam nær, vurderer å skifte side før det er for sent.

Et mulig kupp mot Saddam er forlokkende også fordi det da vil være lettere å unngå at Irak splittes opp, er vurderingen i etterretningskretser i Washington.

Besatt

Saddam Hussein er klar over hva som foregår. Han vet at eksil-irakere prøver å oppmuntre hans offiserer til å forberede et kupp. Saddam har flere ganger foretatt store utrenskninger i offiserskorpset, og mange er blitt tatt av dage.

Saddam er etter sigende besatt av sin egen sikkerhet. Det er som regel bare hans aller nærmeste medarbeidere som får møte ham ansikt til ansikt.

Offentlige opptredener er få, og de blir nesten aldri annonsert på forhånd, av sikkerhetshensyn. Saddam er kjent for å nesten aldri tilbringe to netter i samme seng.