Saddams barske barndom

Det bare måtte bli diktator av den gutten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Militær etterretning bruker store ressurser på å lage profiler av statsledere før det startes krig mot dem. Oppvekst og livsløp kan gi viktig informasjon om hvordan vedkommende kommer til å opptre i gitte situasjoner, for eksempel hvor store sjanser statslederen er villig til å ta under press. For tiden er man veldig opptatt av hvordan Saddam Hussein hadde det som liten.

Ukjent far

Iraks diktator ble født i 1937, sier han sjøl. Forskjellige biografer mener året heller var 1938 eller 1939. Det eneste kjente yrket man vet moren Subha Tulfa hadde, var spåkone. Saddam vokste opp i et lutfattig hjem i en liten landsby 15 mil nordvest for Bagdad.

Faren har han aldri sett. Det er blitt hevdet at Saddam er resultatet av en tilfeldig forbindelse moren hadde hatt, sågar at moren tok seg betalt for den slags forbindelser. Men den som hevder dette høyt lever ikke lenge i Irak. Mens moren har fått et eget mausoleum til sin ære, er i hvert fall faren fullstendig fraværende i offisiell historieskrivning.

Mishandlet

Etter få år giftet moren seg med Hassan al-Ibrahim. Stefaren drev med regelrett mishandling av unge Saddam, fysisk og psykisk, kanskje også seksuelt. Gutten fikk ikke gå på skole. Istedet satte stefaren ham til tungt arbeid mens hans bombarderte ham med skjellsord som «horunge» og «hund». Den manglende skolegangen var medvirkende til at mannen som invaderte Kuwait og kriget mot Iran aldri fikk noen militær bakgrunn. Militærakademiet i Bagdad ville ikke slippe ham inn.

Heller ikke Hassan al-Ibrahim figurerer i irakiske historiebøker.

Snill onkel

Det gjør derimot onkelen Khairallah Tulfah, morens bror. Da Saddam tok makten i 1979, ble onkelen straks borgermester i Bagdad. Onkelen var Saddams faste holdepunkt i en plaget oppvekst. Han var en glødende nasjonalist og mannen bak den politiske pamfletten «De tre som gud aldri skulle ha skapt: Persere, jøder og fluer» (utgitt først etter at Saddam hadde kommet til makta).

I 1955 flyttet Saddam til onkelens familie i Bagdad. Her oppnådde Saddam lokal berømmelse, som leder for en ungdomsbande som det nasjonalistiske Baath-partiet gjorde bruk av når det skulle stelles til bråk.

Da onkel Tulfah ble avsatt som skolesjef i Bagdad, og avsettelsen attpåtil var besørget av en kommunist, ble Saddam satt på saken av onkel. En kveld i oktober 1958 er kommunisten på vei hjem. Plutselig hopper unge Saddam Hussein fram fra en busk og dreper ham med ett skudd i hodet.

Siden skulle det bli mer.

Kilder: forsker og journalist Morten A. Størksnes i intervju med NRKs RedaksjonEN, samt artikkel i Aftenposten

<B>REVANSJE: </B>Etter en oppvekst uten kjærlighet vet Iraks diktator å ta igjen det tapte i voksen alder, om enn ikke helt frivillig fra giverne.
<B>MIDTPUNKT: </B>Saddam Hussein liker å omgi seg med ja-menn.