Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Saddams bombe

Bomba som la FN-hovedkvarteret i Bagdad i grus tilhørte Saddam Hussein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bombelasten i bilen som ble kjørt opp til FN-bygningen, besto av ei enkelt, stor bombe som veide over et halvt tonn og ulike typer granater som veide like mye.

Alt sammen var hentet ut fra et av de utallige våpenlagrene som Saddam Hussein hadde plassert rundt om i Irak. Det betyr at de som sto bak attentatet må ha hatt adgang til et slikt lager, noe som igjen kan peke mot tilhengerne av den avsatte diktatoren.

- Disse våpnene tilhørte trolig det irakiske forsvaret før krigen, sa spesialagent Thomas Fuentes i FBI til nyhetsbyrået Ap i Bagdad i går.

Tung last

Dermed sier FBI indirekte at det er lite sannsynlig at utenlandske terrorister står bak angrepet. Agentene påpeker for eksempel at det må ganske kraftig utstyr til for å laste den tunge bomba opp på lastebilen. Det er ikke sannsynlig at utenlandske terrorister har med seg slikt utstyr i bagasjen når de ankommer Irak.

FN flyttet i går 45 av sine medarbeidere til Jordan fra Irak. Verdensbanken og Det internasjonale Pengefondet slo samtidig fast at deres medarbeidere også forlater Irak. Men FNs generalsekretær, Kofi Annan, sa i går at FNs arbeid i Irak skal fortsette, og at FN fortsatt skal være til stede i landet.

Samtidig kom Annan med kritikk av USA for at amerikanere ikke hadde klart å skape et sikkert arbeidsmiljø for FN i Irak.

FN sa nei takk

Men andre FN-medarbeidere i Irak slår fast at FN faktisk selv har sagt nei takk til bedre sikkerhet rundt hovedkvarteret i Bagdad. Det ble bygd en mur rundt bygningen, men FN ønsket ikke at store amerikanske styrker skulle vokte bygningen, sier FNs talsmann i Bagdad, Salim Lone, til Ap.

FN støttet ikke krigen mot Irak. Organisasjonen ville derfor ha en viss avstand til okkupasjonsmakten. I tillegg er nøytralitet selve nøkkelen i FNs arbeid. Bare på den måten har FN kunnet arbeide i svært fiendtlige omgivelser tidligere. Det er USAs oppgave å sørge for sikkerheten i Irak, men det er ikke helt enkelt for FN å legge hele skylda for attentatet på amerikanerne.

STÅR VAKT: Amerikanske soldater bevokter restene av FN-hovedkvarteret i Bagdad, der over 20 mennesker døde etter tirsdagens bombeangrep.