Saddams datter ber om internasjonal rettssak

Saddam Husseins eldste datter ber om at den tidligere diktatoren stilles for en internasjonalt overvåket domstol.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Raghad Hussein (35) frykter at en rettssak arrangert av det irakiske styringsrådet, som er innsatt av USA, ikke vil bli rettferdig.

Raghad Hussein lot seg intervjue eksklusivt av CNN i Jordan, hvor hun, hennes yngre søster og deres barn fikk innvilget asyl etter at USA invaderte Irak 20. mars.

- Selvsagt tror jeg ikke han kommer til å få en rettferdig rettssak under det nåværende regimet, sier Raghad i intervjuet.

- Det midlertidige styringsrådet er ikke anerkjent av noen i den arabiske verden. Jeg vil ha en rettferdig rettssak under internasjonal overvåking. Dette er en legitim rettighet for ethvert menneske, sier Raghad Hussein.

- Dopet ned

Saddam Hussein gikk under jorden da Irak ble invadert i mars og april, men sist lørdag ble han pågrepet av amerikanske styrker i en liten jordhule like utenfor hjembyen Tikrit. I dagene siden har de ydmykende bildene av en skjeggete og uflidd Saddam som blir undersøkt av en amerikansk militærlege gått verden over.

Raghad Hussein sier hun er overbevist om at faren var dopet da han ble filmet av de amerikanske styrkene etter pågripelsen.

- Jeg er overbevist om at min far var dopet ned, sier hun, og hevder videre at enhver kunne se at han ikke var ved full bevissthet på videobildene.

- Det var et smertefullt syn for hver og en araber, fordi målet med å frigi disse bildene var å knekke motet til hver eneste araber, sier Raghad Hussein til CNN.

Vil ha irakisk domstol

Det er fortsatt høyst uklart under hvilke omstendigheter Saddam Hussein vil bli stilt for retten, men i en fersk britisk meningsmåling sier et flertall at han bør bli stilt for en irakisk domstol. Halvparten av de spurte ønsker ham dømt til døden.

Meningsmålingen er utført av instituttet ICM for The New Frontiers Foundation.

Undersøkelsen viser at 59 prosent av de spurte ønsker at den tidligere irakiske diktatoren blir stilt for en irakisk domstol, mens 29 prosent foretrekker at han blir stilt for en FN-domstol.

50 prosent mener Saddam bør bli dømt til døden, mens 38 prosent motsetter seg dødsstraff for den tidligere presidenten, som ble tatt til fange av amerikanske styrker sist lørdag.

- Denne målingen viser at offentligheten støtter den britiske og amerikanske holdningen - at rettssaken bør bli gjennomført av irakere med hjelp fra andre land og ikke fra FN, sier Dominic Cummings, direktør ved New Frontiers.

(NTB)