Saddams dobbeltgjengere

Var det Saddam? «Saddamologene» klarer ikke å bli enige. Men irakerne vet å gjenkjenne den ekte Saddam. Les hvordan!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hersker fortsatt stor usikkerhet rundt hvorvidt Saddam Hussein var i en av bygningene som ble truffet i det første amerikanske angrepet natt til i går. Det samme gjør det rundt hvorvidt det var Saddam selv som holdt en tale på irakisk tv i går, og om talen var direktesendt eller bare et opptak.

Saddam er kjent for å ofte bruke dobbeltgjengere, både til å representere seg selv og sin nærmeste familie, hovedsakelig av frykt for egen sikkerhet.

Amerikansk etterretning og en lang rekke eksperter på Saddam Hussein har studert video, lyd og bilder fra tv-sendingen med lupe, for å prøve å avgjøre om det faktisk var Saddam selv som talte.

Ekspertene er fortsatt ikke enige. Noen mener at det var Saddam selv, andre mener at det åpenbart var en dobbeltgjenger.

Ifølge Washington Post skal amerikansk etterretning endog ha bragt inn en av Saddam Husseins tidligere elskerinner, Parisoula Lampsos, for å få svar på om det var Saddam som ble vist på TV i går. Hun mener at det var en dobbeltgjenger som holdt talen.

Mange andre eksperter mener det samme, fordi:

 • Saddam er kjent for å være forfengelig. Men på tv-sendingen brukte han store tykke briller, noe han ikke har gjort før.
 • Han leste opp talen fra en slitt notisblokk, noe som er svært ulikt den forfengelige diktatoren.
 • Saddams ansikt så annerledes ut enn bare for et par dager siden, framsto hovent og oppblåst. Dette kan imidlertid skyldes at han har sovet svært lite de siste dagene.
 • Hans hår så gråere ut enn vanlig.
 • Tv-sendingen var filmet/i et lite rom eller en bunker, og ikke i de prangende omgivelsene Saddam liker å vise seg i.

  Flere eksperter mener imidlertid at det naturlige svaret på så godt som alle innvendingene, er at hastverk og krigssituasjonen var årsak til konvensjonsbruddene.

  En av verdens fremste eksperter på fremtoningen til Saddam, tyskeren Dieter Buhman, har studert diktatorens dobbeltgjengere i årevis. Han har studert mer enn 450 filmer og bilder av Saddam og målt alt fra hender og ører til hodet hans. Buhmaner nesten sikker på at Saddam-en på tv-opptaket var ekte vare.

  - Sannsynligheten for at det var Saddam Hussein er veldig, veldig høy. Jeg har ikke funnet en eneste ting som kan indikere at det ikke var ham, sier Buhman. Amerikanske eksperter er likevel ikke overbevist

  Minst tre dobbeltgjengere


  Den tyske saddamologen har tidligere slått fast at diktatoren benytter minst tre faste dobbeltgjengere, mange mener det dreier seg om flere.

  Lookalike-praksisen er heller ikke begrenset til Saddam. Hans sønn Uday hadde en dobbeltgjenger i mange år, som klarte å rømme landet tidlig på 90-tallet. Dobbeltgjengeren, 38 år gamle Latif Yahia, bor nå i Dublin og har skrevet boka «I Was Saddams Son».

  I boka forteller han om en brutal og systematisk opplæring og utstrakt bruk av plastisk kirurgi og tannkirurgi som gjorde ham lik oppdragsgiveren. Også når det gjaldt kroppspråk, væremåte og psyke gjennomgikk Latif en årelang beinhard opplæring, som han senere har måttet ty til terapi for å fri seg fra resultatene av.

  Velkjent triks


  Ifølge sosiolog og forsker Falih Abdul Jabbar ved London University, har det irakiske folket lenge visst at Saddam Hussein benytter dobbeltgjengere. Og de har lært seg å gjenkjenne Jukse-Saddamene.

  - Folk oppdaget at når den andre fyren, den andre Saddam var der, virket livvaktene hans mye mer skjødesløse. Noen ganger lo de til og med. Det ville de ikke gjort i nærvær av den ekte Saddam, sier Jabbar.

  - En annen observasjon blant publikum er at Saddam er kjent for å være en «linselus». Han elsker kamera og å være på kamera i nærbilder. Og de oppdaget at når den andre fyren, hans «reservedel» som de kaller ham, var der, ville kameraene ta bilder fra lengre avstand. Dermed ville folk dedusere at det ikke var den ekte Saddam, forklarer Jabbar.

  Les mer:

 • Report: Iraq sees Saddam's doubles (MSNBC)
 • Body Double: Both Sides Of the Ploy (washingtonpost.com)
 • Iraq: Seeing Double In Baghdad (Radio Free Europe)
 • Google News (mange saker om samme tema)
<B>3 x SADDAM:</B> Er alle disse saddam-utgavene samme mann? Bildene skal være fra 17. januar 2003, 17. mars 2003 og 20. mars 2003.
<B>2 x SADDAM:</B> Begge disse bildene skal være tatt i mars i år.
<B>JANUAR-SADDAM:</B>Dette bildet er fra 17. januar 2003.<br>
<B>MARS 2003: </B>Her er et bilde av Saddam som skal være fra i går, 20. mars.<br>
<B>90-TALLS-SADDAM: </B>Her er Saddam eller en av dobbeltgjengerne avbildet i mars 1998.<br>
<B>SADDAMS GENERALER: </B>Her er Saddam avbildet sammen med en rekke av sine militære ledere i januar i år. De fleste på bildet utviser svakhet for samme mustasjetype som sjefen sjøl - men det er neppe noen av disse som er dobbeltgjengere for ham. Sønnen Uday, helt til høyre i bildet, har også dobbeltgjengere.<br>
<B>VAR DET SADDAM?</B> Her er bilder fra den tv-sendte talen Saddam holdt, angivelig etter det første angrepet natt til i går. Ekspertene klarer foreløpig ikke å enes om det faktisk var Saddam.<br>Alle foto: SCANPIX/REUTERS/EPA/AP