Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saddams favoritt tatt

Et tips ledet USA til Saddams halvbror i Bagdad i dag. Barzan Ibrahim Hasan al-Tikriti (53) var despotens favoritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De amerikanske soldatene er utstyrt med kortstokker med bilder av de 55 toppene i det tidligere regimet som USA vil ha tak i.

Kløver fem kan nå kastes.

Det var tips fra en iraksk kilde som førte til pågripelsen i dag, opplyser den amerikanske generalen Vincent Brooks på en pressekonferanse ved den amerikanske sentralkommandoen i Qatar i dag. Ingen ble skadd da de amerikanske spesialsodatene gikk til aksjon, men ellers er Brooks sparsom med informasjonen.

Barzan Ibrahim Hasan al-Tikriti var en av Saddam Husseins nærmeste rådgivere, og Brooks sier at han sitter på inngående kunnskap om hvordan regimet jobbet.

- Hvilken rolle han har hatt i regimet kommer vi til å få klarhet i når han forhøres, sier Brooks. Han rangerer Barzan som nummer 38 av de 55 mest ettersøkte i Irak akkurat nå.

Nyhetsbyrået AP melder at Barzan tidligere ledet det irakske hemmelige politi, men at han kom i unøde på begynnelsen av 80-tallet. I 1988 ble han igjen tatt inn i varmen og sendt til Geneve som ambassadør.

Saddams favoritt

53 år gamle Barzan er den yngste av Saddams halvbrødre, og skal ha ledet Iraks etterretningstjeneste i Europa.

Barzan var 18 år da Saddam Hussein tok makten ved et kupp i Baath-partiet. Nyhetsbyrået AP melder at han var Saddams favoritt blant halvbrødrene, men at han samtidig klarte å gjøre despoten forlegen som følge av sin hang til kvinner og alkohol.

I 1974, mens Saddam selv var visepresident i Irak, ble Barzan Ibrahim utnevnt til leder av det hemmelige politiet, Mukhabarat. Under hans ledelse skal Iraks terrormaskineri ha blitt kraftig bygget ut, og de utførte en rekke operasjoner i Europa og andre steder i verden mot irakske avhoppere.

I 1983 ble både Barzsan og brødrene fjernet fra maktapparatet i Irak. Sky News melder at det skjedde som følge av en indre maktkamp mellom Saddams brødre og Saddams sønner, Uday og Qusay.

I 1988 ble han Iraks ambassadør i Geneve, og ble raskt godt kjent i diplomatiet. Nyhetsbyrået AP melder at han en gang banket opp sin egen sjåfør som kom for sent for å hente ham fra en tilstelning.

Trolig hadde Barzan også en viktig rolle i forsøkene på å skaffe Saddam Hussein tilgang til kjernefysisk teknologi.

I 1999 ble han kalt hjem igjen, men det tok flere måneder før han faktisk dro fra Geneve, og det gikk rykter om at Barzan hadde planer om å hoppe av.

Barzan skal også ha hatt ansvaret for en hemmelig gruppe firmaer som har som formål å forvalte Saddams formue.

En menneskerettighetsgruppe beskylder også Barzan for massedrap på kurdere på 80-tallet.

En halvbror igjen

Saddam Hussein har tre halvbrødre.

Watban Ibrahim Hasan al-Tikriti er allerede tatt til fange i Irak. Han er den eldste av de tre og har blant annet vært innenriksminister på begynnelsen av 90-tallet. Watban ledet trolig massakren mot shiamuslimene som gjorde opprør mot Saddam under den første Gulf-krigen.

Saddams halvbror skal selv ha reist til Sør-Irak for å forsikre seg om at opprøret ble slått ned. Saddam skal aldri ha stolt helt på Watban og i 1995 ble han erstattet som innenriksminsiter.

Watban ble tatt ved Mosul, tilsynelatende på vei til Syria. Også Watban har vært leder for iraks hemmelige politi

Sab'awi Ibrahim Hasan al-Tikriti er den siste av Saddams halvbrødre som er fremdeles er på frifot.

I 1989 ble han sjef for det hemmelige politiet, Mukhabarat. I 1990 hadde de 100 000 ansatte og et ubegrenset budsjett.

Kilder: USA Today, AP, Reuters og Aftonbladet

TATT: Barzan Ibrahim Hasan al-Tikriti, Sadam Husseins halvbror og tidligere leder av Iraks hemmelige politi.
TATT: Watban Ibrahim Hasan al-Tikriti, Saddam Husseins halvbror skal ha vært på vei mot Syria da han ble fanget tidligere i uka.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media