Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saddams gjemmested

Det har gått mange rykter om presidentens hemmelige bunkere og tunneler. Nå er de funnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av de siste 20 åra skal Saddam Hussein ha bygget et sinnrikt system av bunkere og hemmelige tunneler under hele Bagdad. I forrige uke sto den tyske ingeniøren Karl Esser fram og fortalte om bunkeren under presidentpalasset. Esser skal selv ha bygget tilfluktsrommet som skal være sterkt nok til å tåle angrep med atomvåpen.

Bunkeren Esser laget er 1800 kvadratmeter stor, med soveplasser til hele den indre kretsen rundt Hussein i Irak. Bunkeren er umuligå nå med såkalte bunker-buster-bomber, bomber som er spesialdesignet for å gå dypt ned i bakken før de eksploderer.

I tillegg har Hussein laget milevis med tunneler fra denne bunkeren under mesteparten av Bagdad,skriver den saudiarabiske avisa Arab News.

Fant tunnel under flyplassen

Da koalisjonsstyrkene fikk kontroll over Saddam Internasjonale flyplass vest for hovedstaden fant de deler av tunnelsystemet inntakt under flyplassen. Amerikansk etterretning har vært opptatt av at tunnelene muligens kan gi Saddam en fluktvei fra Bagdad.

- Tunnelene er store nok til at biler kan kjøre i dem, sier general Vincent Brooks til nyhetsbyrået Reuters.

Den amerikanske sentralkommandoen i Qatar bekrefter at koalisjonsstyrkene fant tunnelene etter at de fikk kontroll over flyplassen. Reuters melder at tunnelene strekker seg helt fra flyplassen til elva Tigris' bredder og Saddam Husseins bunkere.

Det foreligger i øyeblikket ingen informasjon om amerikanerne har funnet tunnelinngangene under presidentpalasset som de angivelig har tatt kontroll over.

Bygget av jugoslaver

Mange av tunnelene under Bagdad skal ifølge Arab News være bygget av det jugoslaviske selskapet Aeroinzenjering. Hussein skal ha hatt et godt forhold til den avsatte jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevic og skal gjennom ham å ha fått benytte seg av Aeroinzenjerings tjenester. Selskapet skal også ha bygget Milosevics tunneler.

På selskapets nettsider kan man lese at de har bygget et 450 000 kvadratmeter stort undergrunnskompleks som effektivt skjuler miltært personell og utstyr. Hvor de har bygget det går ikke fram på nettsidene.

Ren samvittighet

Dersom amerikanerne får full kontroll over tunnelsystemet er ikke det noen garanti for at Saddam Hussein kan nås selv om han fortsatt skulle befinne seg i sin private bunker.

Tyskeren som bygget bunkeren har blitt beskyldt for å gi koalisjonen et godt argument for å ta i bruk atomvåpen mot Saddam, selv om bunkeren angivelig skal kunne motstå et slikt angrep. Men Karl Esser har ren samvittighet.

- Jeg har ikke laget stridsvogner eller kanoner til Saddam Hussein. En bunker er ikke et offensivt våpen. Det verste du kan gjøre med en bunker er å slå deg i hodet, sier han til The Times.

- Det er bare det at man kan egentlig bare nå Saddam Hussein med bakkestyrker, sier Esser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling