- Saddams høyre hånd gitt seg

Saddam Husseins nestkommanderende, Izzat Ibrahim al-Douri (68), er tatt, melder kuwaitisk TV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kuwaits statlige TV-kanal holdt tirsdag en ekstrasending der de meldte at al-Douri har overgitt seg til amerikanske styrker i det nordlige Irak, skriver den svenske avisa Expressen.

Meldingen er foreløpig ikke bekreftet av amerikanske eller militære kilder.

al-Douri var nummer seks på USAs liste over de mest ettersøkte irakiske lederne, og han var før pågripelsen den ettersøkte irakiske offiseren med høyest grad. Han har vært mistenkt for å være hjernen bak de mange angrepene mot amerikanske mål utført av Saddam-lojale og utenlandske opprørere i Irak, etter at krigen ble erklært over.

Saddams nestkommanderende var kløverkonge i den mye omtalte kortstokken med etterlyste irakere. USA hadde utlovet en dusør på 10 millioner dollar for ham.

Det er foreløpig uklart hvordan den angivelige overgivelsen eller pågripelsen skal ha foregått.

al-Douri var baathpartiets høyeste funksjonær i Irak og Saddams mest betrodde mann. Hans oppgaver varierte mellom å være ordstyrer for revolusjonsrådet og den som drev gjennom Saddams beslutninger.

Den Saddam-tro lederen gjorde seg sterkt bemerket på et toppmøte blant ledere fra landene i Organisasjonen av islamske stater, som var samlet i Qatars hovedstad Doha i mars i år. Da han i en tale refset Kuwait i harde ordelag og ble avbrutt av en kuwaitisk diplomat, reagerte han spontant og hissig:

- Hold kjeft, din lakei, din forræder, din ape, brølte han tilbake til diplomaten.

Et par uker før krigen ble al-Douri utnevnt av Saddam til øverstkommanderende i Nord-Irak. Han kom selv fra dette området og hadde gode kontakter blant flere klanledere

For to uker siden ble det også hevdet at al-Douri var pågrepet. Men da var det Izzats privatsekretær og navnebror, Saad Mohammed al-Duri, som ble tatt i en aksjon i Kirkuk-området i det nordlige Irak.

(Dagbladet.no)

Nr. 2: Saddam Husseins nestkommanderende, Izzat Ibrahim al-Dori, skal ha blitt pågrepet.<br> Foto: SCANPIX