Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saddams krig begynner nå

Nå starter Saddams krig. Med USA-soldater i Bagdads gater er strategien at hans styrker skal vise lojalitet ved å drepe så mange av fienden at krigen blir politisk umulig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spesialstyrkene kan være 50000 motiverte menn med spesielle bånd til Saddams regime. Noen er knyttet til regimet med blod, som Saddam Husseins livvaktgarde.

Blod på hendene

Noen er knyttet til regimet med ideologi, gjennom Baath-partiet og Fedayeen Saddam, eller er villige til å ofre seg for Saddam.

- Dette er spesialstyrker som bare i liten grad har vært i kamp. Deres reaksjon vil avgjøre om vi får et blodbad eller ei, sier kommandørkaptein Nils Helle ved Forsvarets stabsskole.

Mange av dem har ikke annet å miste enn sine liv, fordi de har for mye blod på hendene til å overleve uten Saddam.

- Det vi har sett fra sør er at spesialstyrkene har slåss mer enn ventet. Fedayeen har angrepet forsyningslinjer og truet folk til å kjempe, sier Eide.

Kjemper intenst

Militært har den amerikansk-britiske styrken møtt større motstand fra hæren enn ventet, men mindre motstand fra elitestyrkene i Republikanergarden. Nå er ingen av disse lenger noen trussel.

Sersjant Todd Morton, som har deltatt i kampene om byen Karbala, beskriver de irakiske soldatene han har møtt i kamp, som underlegne og mye dårligere utstyrt enn amerikanerne.

- Men de har i hvert fall baller. Det grunnleggende spørsmålet er dette: Hvor mange av soldatene i Bagdad har baller?

For Saddam var dagen i går full av dårlige nyheter. For det første ble det demonstrert at de amerikanske styrkene gjør hva de vil i Bagdad hvis de vil. Da de tok kontroll over presidentens største palass og andre steder i sentrum, var det en brutal maktdemonstrasjon. For det andre er det sannsynlig at Saddams egen fetter døde på post i Basra. Kjemiske Ali, eller Ali Hassan al-Majid, var den «lokale Saddam» i sør. Hans død er gode nyheter for den amerikanskledede styrken, og kanskje et brutal forvarsel for Saddam selv.

Basra - et ideal

Eide sier Basra er en modell for Bagdad. I Basra skapte britiske soldater sakte, men sikkert et tillitsforhold til befolkningen. Man bidro med vann, mat og humanitær hjelp, og etter hvert som folk så at regimets terrornettverk ble tatt, bidro folk med etterretning som gjorde jobben for de britiske soldatene i Basra lettere.

Men sammenlikningen halter. I Basra bare var rundt 1000 mann lojale mot Saddam. I Bagdad kan det være 50000 med Spesialrepublikanergarden, Fedayeen og etterretningsorganisasjoner som har terrorisert befolkningen.

- Fryktelementet har fortsatt stor makt i Bagdad, sier Eide.

Hvis Saddam Hussein fortsatt er i Bagdad, er han trolig i en underjordisk bunker knyttet til andre bunkere med et nettverk av tunneler.

Nettverket kan være en trussel for de framrykkende styrkenes sikkerhet.

KLAR FOR GATEKAMPER: Irakiske militssoldater veivet med sine geværer i Bagdads gater i går. Raketter og bomber sprang like ved. Nå venter gatekrigene i Bagdad.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media