Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Saddams menn sto bak angrepet

USA tror sikkerhetsvaktene ved FN-hovedkvarterer i Bagdad var delaktige i terrorangrepet. En FN-talsmenn bekrefter mistanken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilbomba ved FNs hovedkvarter i Bagdad drepte Sergio Vieira de Mello, FNs spesialutsending i Irak, og 22 andre mennesker i tillegg til selvmordsbomberen.

En anonym FN-tjenestemann sier til nyhetsbyrået AFP at sikkerhetsvakter ved FNs hovedkvarter ga informasjon til de som planla bombeangrepet mot bygningen.

Talsmannen er også overbevist om at FNs spesialutsending til Irak, Sergio Vieira de Mello, var målet for angrepet, fordi selvmordsbomberne må ha visst at han var på kontoret sitt.

Saddams folk

Amerikanske etterforskere mener det er etterretningsagenter fra Saddams styrtede regime som har bistått i angrepet. Det melder New York Times i dag.

En kilde sier til avisa at alle vaktene ved bygningen var agenter for Iraks hemmelige tjenester, og at de før krigen avga rapporter om hva de FN-ansatte i bygningen foretok seg.

FN beholdt sikkerhetsvaktene etter at krigen var over, ifølge den anonyme kilden.

Nektet å samarbeide

Da de amerikanske etterforskerne startet avhørene av sikkerhetsvaktene, skal to av dem ha nektet å samarbeide og ha påberopt seg diplomatisk immunitet.

Diplomater som jobber i utlandet blir ofte innvilget immunitet for straffeforfølgelse, men de irakiske sikkerhetsvaktene kan ikke påberope seg det, opplyser kilden.

Talsmann for FNs generalsekretær Kofi Annan, Fred Eckhard, reagerte med skepsis på opplysningene:

- Vi prøver å komme til bunns i dette. Annan sender i kveld sin sikkerhetskoordinator til Bagdad for å granske bombeangrepet. Men oppgaven blir ikke lettere av at det sirkulerer konspirasjonsteorier. Vi må som best vi kan skille fakta fra spekulasjoner, sa Eckhard.

Lover mer terror

Amerikanske soldater og irakisk politi arbeider nå sammen for å finne levninger i ruinene. 86 alvorlig skadde FN-medarbeidere venter på å flys ut av Irak for å få medisinsk behandling.

En tidligere ukjent gruppe tok på seg ansvaret for angrepet. De kaller seg «Den bevæpnede fortropp av Mohammeds andre hær», og sier at de skal fortsette å kjempe mot enhver utlending i Irak og utføre lignende operasjoner i framtida.

<B>RYDDER I RUINENE:</B> I går ble tre lik funnet i ruinene etter FN-bygningen. I alt er 24 funnet døde.