Saddams motstandere krangler

Mens Saddam Hussein tirsdag vil få fornyet tillit fra det irakiske folk i en alt annet enn fri og rettferdig folkeavstemning, krangler den irakiske opposisjonen i eksil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA, som håper at opposisjonen etter en amerikansk invasjon skal kunne erstatte Saddams 23 år gamle regime, fortviler over kranglingen.

I alt seks opposisjonsgrupper er anerkjent av Det hvite hus, som gjentatte ganger har forsøkt å få dem til å møtes og samle sine krefter. Et slikt møte lar vente på seg.

Etter planen skulle de irakiske opposisjonsgruppene ha satt seg rundt møtebordet i Amsterdam i september, for å velge en såkalt eksilregjering. Møtet ble ingenting av, og i stedet ble det opplyst at de ville samles i Brussel i oktober, da med en noe mer uklar dagsorden.

USA gir opp?

Nå medgir irakiske opposisjonskilder at også dette møtet trolig vil bli avlyst, og Bush-administrasjonen skal ha gitt opp forsøkene på å stanse kranglingen mellom de ulike gruppene.

- Dette er skandaløst. Det amerikanske toget til Bagdad går, med eller uten oss. Amerikanerne håper å angripe og framprovosere et raskt kupp mot Saddam, noe som vil løse problemet, sier en opposisjonskilde som betegner seg selv som uavhengig.

Millioner av irakere i eksil ønsker å se et regimeskifte, og det samme gjør deler av befolkningen som fortsatt befinner seg i landet.

Saddams etterfølger må imidlertid være spiselig både for USA, den sjiamuslimske majoriteten i Irak, kurderne og sunnimuslimene.

Anstrengt forhold

To av de seks opposisjonsgruppene som er anerkjent av USA er kurdiske geriljagrupper som kontrollerer Nord-Irak.

De øvrige fire er Iraqi National Accord (INA), Iraqi National Congress (INC), den Iran-baserte Supreme Council of the islamic revolution in Iraq og en mindre monarkistbevegelse.

Det hvite hus og etterretningsorganisasjonen CIA skal etter sigende foretrekke å samarbeide med INA og deres leder Ayad Allawi, et tidligere medlem av Saddams eget Baath-parti.

Allawi skal ha et anstrengt forhold til sin slektning Ahmad Chalabi, som leder INC og skal ha støtte fra sentrale personer i Pentagon og den amerikanske kongressen.

Chalabi forlot Irak alt i 1958, og samarbeidet en tid med kongefamilien i Jordan der han ble etterlyst i forbindelse med en bankskandale på 1980-tallet.

Ingen ny ayatolla

Den Iran-baserte opposisjonen ledes av Mohammed Baqir al-Hakim, som ikke har noen høy stjerne i Washington.

- Al-Hakim ønsker å bli hyllet av millioner av sjiamuslimer når han kommer tilbake til Bagdad, slik ayatolla Khomeini ble i Iran i 1979. Men USA har ingen planer om å erstatte Saddam med en ny Khomeini, sier en irakisk opposisjonskilde.

USA anerkjenner også monarkistbevegelsen og deres leder Ali bin al-Hussein, som alliert med Chalabi og en fjern slektning av kong Faisal som ble styrtet i 1958.

Ali bin al-Hussein deltok nylig på en pressekonferanse i London sammen med prins Hassan, som understreket at den irakiske kongefamilien er etterkommere etter profeten Muhammed og derfor bør være et akseptabelt alternativ til alle muslimer.

Ingen ambisjoner

At USA har oppfordret eksilopposisjonen til å finne mulige etterfølgere som kan gis militær trening, gjør ikke letingen enklere.

Best bevæpnet og trent er utvilsomt Jalal Talabanis Kurdistans patriotiske union (PUK) og Massoud Barzanis KDP-gerilja i Nord-Irak.

Begge har i årevis fått amerikansk støtte, men ingen av dem har noen ambisjoner om å flytte til Bagdad for å styre Irak.

Noen klar etterfølger etter Saddam Hussein ser derfor verken USA eller den irakiske eksilopposisjonen ut til å finne.

(NTB-Reuters)