Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saddams Scud-angrep kostet mer enn 100 israelske liv

JERUSALEM (NTB-AFP): Mer enn 100 israelere døde som følge av irakiske rakettangrep under Golf-krigen i 1991, viser en ny studie som ble offentliggjort i dag. Tidligere har det vært opplyst at Saddam Husseins Scud-raketter bare krevde to israelske menneskeliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Disse to ble drept da rakettenes stridshoder eksploderte. Men langt flere mistet livet som følge av hjerteattakk, feilaktig bruk av gassmasker eller andre indirekte følger av de irakiske angrepene, viser studien fra ett av Jerusalems universiteter.

Under Golf-krigen fikk hele den israelske befolkning utdelt gassmasker som beskyttelse mot eventuelle kjemiske eller biologiske angrep. Israel og andre vestlige land fryktet at Saddam-regimet kunne ha utstyrt de sovjetisk-bygde Scud-rakettene med stridsladninger av disse typene.

Store skader

Under Golf-krigen avfyrte Irak til sammen 39 Scud-raketter mot Israel, men ingen av dem hadde kjemiske eller biologiske stridsladninger. De fleste av rakettene slo ned i Tel Aviv-området, der de såret hundrevis av mennesker og gjorde stor materiell skade.

Under den andre natten med slike irakiske angrep, 18. januar 1991, omkom til sammen 33 israelere, de fleste eldre, ifølge den nye rapporten. Israel avsto etter innstendige amerikanske anmodninger fra å slå tilbake mot de irakiske Scud-angepene med sine egne rakettvåpen.

Irak feiret

Irak feiret i går minnet om Scud-angrepene mot Israel, en begivenhet som fikk det offisielle navnet «Vitenskapens dag», meldte aviser i Bagdad mandag. Feiringen fant sted på president Saddam Husseins kontor og i flere departementet, skrev avisene.

- Dette skjer for å minnes 18. januar 1991, da rettskaffenhetens raketter rammet forbryternes røverreir i Tel Aviv, skrev det irakiske regjeringsorganet al-Qadissiya. Avisen la til at slike feiringer er en årviss begivenhet i Irak.

Irak og Israel er formelt fortsatt i krig, og irakiske styrker har deltatt i samtlidge kriger mellom Israel og araberlandene siden den jødiske staten ble opprettet i 1948. I 1982 ble en irakisk atomreaktor rett utenfor Bagdad angrepet og ødelagt av israelske fly.

FNs nedrustningssjef Richard Butler kom mandag til Bagdad for å forsøke å finne en løsning på striden med Irak om inspeksjon av landets våpenanlegg. Han ble møtt av tusenvis av demonstranter, som krevde at FN må oppheve de økonomiske straffetiltakene som ble innført etter Iraks nederlag i Golf-krigen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!