Saddams siste sjanse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Etter åtte ukers tautrekking vedtok FNs sikkerhetsråd enstemmig den justerte resolusjonsteksten om Irak som USA og Storbritannia har lagt fram. USA har gitt opp sitt krav om at brudd på resolusjonen automatisk skal utløse bruk av militærmakt. President George Bush sa i går at USA har gått med på å drøfte eventuelle brudd med FNs sikkerhetsråd, men uten å gi opp det han kalte USAs rett til selvforsvar. Frankrike og Russland har gitt opp sitt krav om å kreve en ny avstemning i Sikkerhetsrådet før militærmakt eventuelt kan brukes mot Irak, og de har godtatt de stramme amerikanske tidsfristene i den opprinnelige amerikanske resolusjonen. Disse tidsfristene henger nøye sammen med tida det vil ta å forberede og sette i verk et militært angrep på Irak.
  • Saddam Hussein har fått sin siste sjanse til å avverge en krig ved i løpet av sju dager å godta resolusjonen som krever ubegrenset rett til å inspisere overalt og alt i form av installasjoner og dokumenter i Irak. Neste frist løper ut om en måned. Da skal Irak avdekke alle sine våpenprogrammer og masseødeleggelsesvåpen. Deretter har FNs våpeninspektører 45 dager til å inspisere.
  • Den enstemmige resolusjonen er en seier som deles mellom FNs sikkerhetsråd, generalsekretær Kofi Annan og presidentene Bush, Putin og Chirac. Dragkampen har stått mellom USA på den ene siden, mot en allianse mellom EU og Russland, diskré støttet av Kina. President George Bush roste i går utenriksminister Colin Powell for hans utholdenhet og innsats gjennom de siste to månedene for å forhandle fram dette utfallet. Til slutt stemte alle rådets femten medlemmer, inkludert Syria, for resolusjonen. Ingen avsto.
  • Dette utfallet er historisk. Det internasjonale samfunnet står samlet bak denne resolusjonen. USA brøt ikke med den internasjonale rettsorden ved å gå til aksjon mot Irak i spissen for en såkalt «koalisjon av de villige» uten støtte i Sikkerhetsrådet. Det var en klok beslutning av president George Bush, som har vist seg som en tøff, tålmodig og beslutningsdyktig forhandler. FNs sikkerhetsråd er i henhold til FN-pakten det eneste internasjonale organet som kan sanksjonere bruk av militærmakt i internasjonal politikk. Det er slik det skal være.