Saddams siste skanse

Kan en såret Saddam smugles ut av Bagdad? Hvis diktatoren nå er drept, gjenstår regimets krampetrekninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hvis Saddam Hussein nå er død, oppstår spørsmålet om hvor lenge kretsen rundt ham kan eller vil opprettholde kampen som om han fortsatt lever. Og hvis han lever, og ikke er for hardt såret til å kunne flyttes, blir spørsmålet om han kan holdes gjemt ved å flyttes rundt i Bagdad, eller reddes ut av byen.

Amerikanerne kan ikke bombe boligstrøk etter boligstrøk ut fra meldinger om at despoten er blitt sett. Og en jakt utenfor byen kan bli vanskelig og langvarig.

Den aller siste skanse rundt Saddams person er livvakten, Himayat al-Ra'is, på omtrent en brigades størrelse. Det er Saddams mektige personlige sekretær, generalløytnant Abd al-Hamid Mahmud al-Tikriti, i kildene oftest omtalt som Mahmud, som har kommandoen.

Styrken er delt i tre. Haras al-Khas ivaretar sikkerheten i Saddams fysiske nærhet. Himaya al-Khasa er ansvarlig for spesielle sikkerhetsoppdrag, mens en ca. 40 mann sterk Himaya-avdeling befinner seg tettest opp til ham.

Mahmud

Saddam har hatt en stab eller et slags kabinett med 10-12 kontorer og omtrent 1000 utvalgte byråkrater. Det hører nok nå historien til. Men Saddams sekretariat på ca. 100 mann kan være delvis intakt. Sekretariatet har vært rekruttert fra den Spesielle sikkerhetsorganisasjonen som sammen med den Spesielle republikanergarden ennå befinner seg ute i byen. Begge disse styrkene står under sønnen Qusays kommando, hvis han ennå lever.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer