Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saddams spill splitter fronten

Iraks uberegnelige leder Saddam Hussein lykkes stadig med manøvrer som splitter den internasjonale fronten som feide ham av banen under golfkrigen for sju år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA strever forgjeves med å samle aktiv støtte fra flere enn Storbritannia til planene om et militærangrep mot Irak. Etter meldinger om at Irak vil åpne for utvidet våpeninspeksjon fra FNs side, øker skepsisen til militære maktmidler fra nøkkelland som Frankrike, Russland og Kina.

Våpeninspektørene skal ifølge Sikkerhetsrådets resolusjoner ha anledning til å forsikre seg om at Irak ikke har langdistanseraketter og kjernefysiske, biologiske og kjemiske våpen. Det er full enighet i FN om at Irak må rette seg etter disse resolusjonene.

Uenighet

Men der slutter enigheten, for det er ulike meninger om hvilke virkemidler som bør settes inn mot lederen i Bagdad.

USA og Storbritannia sender flystyrker til Persiabukta og sier at militærmakt er det eneste språket Saddam forstår. Russland ber USA besinne seg, Kina er bekymret og Frankrike vil ikke være med i en ny militæraksjon mot Irak.

Dette er den største forskjellen fra 1990, da selv en rekke arabiske land med Egypt i spissen direkte og indirekte stilte seg bak Sikkerhetsrådets krav om at Irak måtte trekke sine invasjonsstyrker ut av Kuwait. I løpet av et halvt år var en koalisjonsstyrke på en halv million mann på plass i Saudi-Arabia for å drive irakerne ut.

Diplomat-kø

USA vurderer løpende å gjennomføre militære operasjoner på egen hånd eller sammen med Storbritannia, med eller uten FNs velsignelse. - Totalt uakseptabelt, sier generalsekretæren i Den arabiske liga, egypteren Esmat Abdel Meguid.

- Vi tror vi har slagkraft til å håndtere denne saken, og vi skal være der for å beskytte Israel, Kuwait, Saudi-Arabia og alle andre i regionen, sier forsvarsminister William Cohen.

Men fortsatt skal diplomatiet prøves ut. De siste dagene har utsendinger fra Russland, Frankrike, Tyrkia og Den arabiske liga stått i kø utenfor regjeringsbygningene i Bagdad. Onsdag skal Saddam ha gått med på å åpne åtte av de såkalte president-områdene for inspektører fra de 15 medlemslandene i Sikkerhetsrådet i en begrenset periode.

- Ikke godt nok, sier USA og Storbritannia, som krever ubegrenset adgang til alle de avstengte eiendommene.

Rammer uskyldige

Flyangrep vil bli forsvart som en straffereaksjon, men vil trolig ramme uskyldige mennesker hardest. Det vil ikke åpne portene for våpeninspektørene, og rakettene og «smart-bombene» vil neppe finne fram til det Saddam måtte ha gjemt unna av kjemiske og biologiske våpen.

Saddam selv, som var villig til å ofre det meste av hæren sin under golfkrigen, vil ikke føle seg straffet. Snarere vil han føle en slags anerkjennelse som araberverdenens sterke og samlende skikkelse.

Saddams andre motiv for å utfordre USA og FN er å opprettholde en sterk ytre fiende for å samle flest mulig av de rundt 23 millioner innbyggerne bak sitt eget regime. Videre ønsker han å legge press på den internasjonale opinion for å få opphevet FN-sanksjonene som har påført befolkningen så store lidelser.

Israel i beredskap

Israel er en joker dersom krangelen om våpeninspektørene utvikler seg til væpnet konflikt.

Under golfkrigen måtte USA gi israelerne en solid økonomisk kompensasjon for at de skulle holde seg utenfor krigen. 39 irakiske scud-raketter med konvensjonelle stridshoder slo ned i Tel Aviv og Haifa, men et israelsk motangrep ville ha splittet koalisjonsstyrkene. Nå vil det ikke være noen koalisjon som angriper Irak, og israelerne har sagt at de ikke vil nøle med å gjengjelde nye scud-angrep.

Skulle Saddam finne på å sette kjemiske eller biologiske stridshoder på rakettene sine, har Israel sine taktiske atomvåpen fra Dimona-anlegget som ris bak speilet.

Våpnene er produsert med fransk teknologi og norsk tungtvann og ble utviklet nettopp med tanke på en slik trussel. De ble også utviklet uten at verken FN, USA eller andre kom med sterke krav om at Israel ikke måtte skaffe seg masseødeleggelsevåpen.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!