Saddams spill splitter fronten

Iraks uberegnelige leder Saddam Hussein lykkes stadig med manøvrer som splitter den internasjonale fronten som feide ham av banen under golfkrigen for sju år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

USA strever forgjeves med å samle aktiv støtte fra flere enn Storbritannia til planene om et militærangrep mot Irak. Etter meldinger om at Irak vil åpne for utvidet våpeninspeksjon fra FNs side, øker skepsisen til militære maktmidler fra nøkkelland som Frankrike, Russland og Kina.

Våpeninspektørene skal ifølge Sikkerhetsrådets resolusjoner ha anledning til å forsikre seg om at Irak ikke har langdistanseraketter og kjernefysiske, biologiske og kjemiske våpen. Det er full enighet i FN om at Irak må rette seg etter disse resolusjonene.

Uenighet

Men der slutter enigheten, for det er ulike meninger om hvilke virkemidler som bør settes inn mot lederen i Bagdad.

USA og Storbritannia sender flystyrker til Persiabukta og sier at militærmakt er det eneste språket Saddam forstår. Russland ber USA besinne seg, Kina er bekymret og Frankrike vil ikke være med i en ny militæraksjon mot Irak.

Dette er den største forskjellen fra 1990, da selv en rekke arabiske land med Egypt i spissen direkte og indirekte stilte seg bak Sikkerhetsrådets krav om at Irak måtte trekke sine invasjonsstyrker ut av Kuwait. I løpet av et halvt år var en koalisjonsstyrke på en halv million mann på plass i Saudi-Arabia for å drive irakerne ut.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer