Saddams tilbaketog

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Etter en voldsom retorisk og militær styrkeoppbygging de siste dagene, ser det nå ut til at et amerikansk rakett- og bombeangrep mot Irak kan unngås. Saddam Hussein besluttet i går å gjenoppta samarbeidet med FNs organ for våpeninspeksjon, UNSCOM, og Det internasjonale atomenergibyrået IAEA.
  • Saddam Husseins brudd med våpeninspektørene kom like etter at Sikkerhetsrådet tok til orde for en helhetlig og langsiktig vurdering av FNs politikk overfor Irak. Sikkerhetsrådet var antakelig klar til en gradvis oppmyking av sanksjonene, forutsatt at våpeninspeksjonene kunne ha fortsatt til UNSCOM hadde dannet seg et fullstendig bilde av Iraks militære slagkraft.
  • Etter Saddams overraskende helomvending kan forholdene igjen ligge til rette for en kjølig og lidenskapsløs vurdering av sanksjonsregimet mot Irak. For at dette skal skje, er det tvingende nødvendig at Irak nå mener alvor, og gir inspektørene uhindret adgang til å utføre arbeidet sitt. Det hefter usikkerhet ved Iraks gjenværende arsenal av kjemiske og biologiske våpen, kanskje også beholdningen av Scud-raketter.
  • Saddams tilbaketog kan skyldes at hans isolasjon blir stadig dypere. Åtte arabiske stater advarte ham om at han alene var ansvarlig for konsekvensene av å stanse våpeninspeksjonene. Saddam feilvurderte muligheten for å splitte Sikkerhetsrådet. Han har vært under sterkt press fra både Russland, Kina og Frankrike for å gjenoppta samarbeidet.
  • For FNs langsiktige forhold til Irak var et militært angrep det verste som kunne ha skjedd. Få ville ha beklaget en svekkelse av Saddams militære og etterretningsmessige kapasitet. Problemet er imidlertid at USAs luftangrep mot Irak i 1993 og 1996 snarere styrket Saddams grep om makten, samtidig som de ikke rammet hans våpenprogrammer i vesentlig grad.
  • Samtidig viser denne krisen at trusler om militær maktbruk er det eneste diplomatiske språk Saddam forstår. Men verken USA eller FN kan bombe seg ut av problemene i forholdet til Irak. Kanondiplomati i seg selv kan bare gi kortsiktige løsninger.