TORTUR: Iraks president Saddam Hussein var ansvarlig for tortur mot sin egen befolkning. Foto: Reuters/Nikola Solic/Scanpix
TORTUR: Iraks president Saddam Hussein var ansvarlig for tortur mot sin egen befolkning. Foto: Reuters/Nikola Solic/ScanpixVis mer

- Saddams «tortur-doktor» har jobbet på britiske sykehus i sju år

Fremdeles klarert av helsevesenet - til tross for at saken hans ligger hos spesialenhet for krigsforbrytelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hundrevis av britiske pasienter har blitt behandlet av legen Mohammed Kassim Al-Byati (46) - en mistenkt krigsforbryter.

Al-Byati skal ha vært involvert i Saddam Husseins etterretnig, som har vært ansvarlige for tortur av irakere, melder britiske Daily Mail i dag.

Klarert som lege 46-åringen kom til Storbritannia i 2000 og fikk arbeidstillatelse av det britiske helsevesenet i 2004.

Myndighetene har tilsynelatende ikke lykkes i å gjøre en grundig nok bakgrunnssjekk av Al-Byati.

I 2007 kontaktet Al-Byati selv det britiske innenriksdepartementet for å innrømme detaljene om sin fortid slik at han kunne søke om asyl i landet.

Men dette hindret han ikke i å fortsette å tjene hundretusener av kroner ved å jobbe ved et sykehus i Wales.

Ifølge Daily Mail er han fremdeles klarert av helsevesenet til å jobbe som lege, til tross for at saken hans ligger hos en spesialenhet for krigsforbrytelser.

Krever granskning Innenriksminister Theresa May skal ha blitt sjokkert da hun fikk vite om saken, og har nå bestemt at saken skal granskes. May ønsker også å endre reglene for å hindre at noe lignende kan skje igjen.

«Tortur-doktoren» hevder selv at hans rolle bare var å hjelpe til å behandle torturofrenes skader, til tross for at han visste at de hadde blitt utsatt for tortur.

I 2007 skal han ha innrømmet overfor britiske myndigheter at han kjente til at pasientene hadde blitt torturert og at de ville bli utsatt for ytterligere tortur etter hans behandling av dem. Han forklarer at han følte at han ikke kunne gjøre noe med det.

Al-Byati selv forteller til Daily Mail at han har jobbet på sykehus i Wolverhampton, Solihull, Blackpool, Manchester Ipswich og Llandudno.

- Jeg har gjort min jobb Han hevder at han hadde blitt drept dersom han hadde stilt spørsmål ved skadene pasientene hans hadde i Irak.

- Jeg har gjort min jobb som lege og ikke noe mer. Hvis dere mener det å behandle folk som har blitt torturert, er kriminelt, er det opp til dere. Jeg mener jeg var den ene som hjalp dem, sier Al-Byati.

På spørsmål fra avisa om han tror fangene han behandlet hadde overlevd, svarer han:

- De var i live da jeg forlot fengselet, sier han og ler.