Sadr forblir fri

Den radikale sjiamuslimske lederen forblir en fri mann, etter å ha gått med på en fredsavtale om Najaf.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyste en talsmann for overgangsregjeringen i Bagdad torsdag kveld, etter at Sadr kom fram til enighet med de irakiske sjiamuslimenes øverste leder, storayatolla Ali al-Sistani.

Regimet i Bagdad sluttet seg også til Sistanis plan, som også innebærer amerikansk tilbaketrekking fra Najaf.

Allawi lovet selv amnesti til soldatene i Sadrs Mehdi-milits, dersom de går med på å legge ned våpnene.

Forskanset seg

Sistani lyktes dermed tilsynelatende med sin fredsreise til sjiamuslimenes hellige by, der Sadr og hans Mehdi-soldater de siste ukene hadde forskanset seg i Imam Ali-moskeen.

De amerikanske styrkene i Irak, som lenge har anklaget Sadr for å være sentral i motstandskampen, innledet en storoffensiv mot Najaf, men gjorde aldri alvor av truslene om å storme moskeen som regnes som sjiamuslimenes største helligdom i Irak.

Moqtada al-Sadr hevdet selv at han bare tok vare på nøkkelen til moskeen mens Sistani var i London for å gjennomgå en hjerteoperasjon, og gikk som ventet med på storayatollaens fredsplan da de to møttes torsdag kveld.

Selv om Sadr høster stor oppslutning blant mange irakere, og framstår som en frontfigur i kampen mot utenlandsk okkupasjon, har han ingen formell posisjon i sjiamuslimene religiøse lederskap. Den radikale lederen har hele tiden understreket at han anerkjenner Sistanis posisjon som storayatolla, noe også torsdagens møte bar bud om.

Blodbad

Sistanis fredsferd til Najaf ble likevel en blodig ferd, som kostet minst 74 mennesker livet.

I Najafs naboby Kufa, som også har vært under gjentatte amerikanske angrep de siste ukene, ble 25 mennesker drept da en granat slo ned i en moské torsdag.

Ytterligere 20 mennesker skal ha mistet livet i skuddvekslinger i Kufa, trolig mellom tilhengere av Sistani og mer radikale Sadr-tilhengere.

I Najaf ble minst ti mennesker drept da væpnede menn skjøt mot politifolk som forsøkte å få kontroll over folkemengden ved Imam Ali-moskeen. Politifolkene skjøt tilbake.

Etter at de ti døde ble brakt til sykehuset, våget ikke ambulansemannskap å returnere i frykt for snikskyttere.

Ukjente menn

Ifølge et øyenvitne, Hazim Kareem, ble tilhengere som ønsket å følge Sistani inn i den beleirede byen stanset av politiet. Uidentifiserte geværmenn trengte seg deretter fram i mengden og begynte å skyte, ifølge Kareem, som selv ble skadd.

- Plutselig kom det væpnede menn inn blant oss og begynte å skyte på politiet. Politiet svarte med å skyte overalt, sier han til Reuters.

Ifølge offisielle tall fra det irakiske helsedepartementet kostet voldsomhetene 74 mennesker livet. I tillegg er minst 315 mennesker såret.

(NTB)

Den iransk-fødte shiamuslimske ayatollah Ali al-Sistani (i bilen i midten) ankommer Najaf med politieskorte 26. august for å dempe gemyttene.