Sadr mister kontrollen

Mens sjialederen Moqtada al-Sadr stadig mister mer og mer av kontrollen i Irak, gjør al-Qaida narr av USAs døde soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den radikale sjialederen Moqtada al-Sadr truer med åpen krig mot den irakiske regjeringen dersom ikke myndighetene avslutter militæraksjonene mot tilhengerne hans.

Les også: «Truer med åpen krig»

Men det er en stadig mer og mer svekket Sadr som kommer med trusslene. New York Times melder i dag at den irakiske hæren har tatt kontrol over de siste områdene til Sadrs milits, Madhi-styrkene, i den irakiske byen Basra.

Mister iransk støtte

Samtidig virker det som Sadr er i ferd med å miste støtten fra Iran. Den iranske ambassadøren til Irak, Hassan Kazemi Qumi, har i det siste gitt sin støtte til den irakiske styrkens offensiv i Basra. Han kalte til og med sjia-militsen i Basra for «lovløse», som er den samme betegnelsen Iraks statsminister Nuri Kamal al-Maliki har brukt om Sadr sine styrker.

Men på tross av at det nå er en svekket Sadr som sloss mot den irakiske regjeringen, virker det ikke som urolighetene i Irak vil ta slutt. I dag kan CNN melde at al-Qaida har oppfodret til en ny storoffensiv mot de amerikanske styrkene i landet.  

Al-Qaida ler av USA

En mann som påstår at han er leder for al-Qaida i Irak latterliggjorde i dag USAs tapstall i Irak, og oppfordret alle sine soldater til å starte en storoffensiv mot de amerikanske styrkene de kommende ukene.

FEIRER SEIEREN: Irakiske styrker feirer seieren over styrker lojale til Moqtada al-Sadr i Basra i går. Foto: REUTERS/SCANPIX
FEIRER SEIEREN: Irakiske styrker feirer seieren over styrker lojale til Moqtada al-Sadr i Basra i går. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Mannen er identifisert som Abu Hamza al-Muhajir, også kjent som Abu Ayyub Al-Masri. Han sa at oppfordringen var et ledd i feiringen av at USAs tappstall hadde nådd et rekordhøyt antall på 4.000 soldater.

På lørdag hadde 4.036 amerikanske soldater dødd i Irak, melder CNN.

Sadr mister kontrollen
TRUER USA: Moqtada al-Sadr
GJØR NARR AV USA: Abu Hamza al-Muhajir.