SELVE HVELVET: Slik ser det ut i en sædbank. Bildet er tatt i Danmark. Foto: Dagbladet
SELVE HVELVET: Slik ser det ut i en sædbank. Bildet er tatt i Danmark. Foto: DagbladetVis mer

Sædbanken sa at donoren var doktorgradsstipendiat med IQ på 160. Egentlig var han en schizofren kriminell

Lesbisk par etterforsket på egenhånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På papiret var han frisk som en fisk og Mensa-kandidat.

Derfor valgte det homofile paret Angela Collins og Margaret Elizabeth Hanson fra Ontario i Canada donor nummer 9623 da de skulle velge en biologisk far til barnet deres ved hjelp av kunstig befruktning, skriver nyhetsbyrået Associated Press

Egen etterforskning Men da paret i juni i fjor - syv år etter at de hadde født en sønn ved hjelp av donorens sæd - fikk Collins og Hanson en e-post fra klinikken der navnet til donoren ved en feiltakelse var inkludert.

Nysgjerrige som de var, begynte kanadierne å undersøke bakgrunnen til mannen som nå er den biologiske faren til deres syv år gamle sønn. Da fant de ut at sæddonoren er diagnostisert med schizofreni, at han hoppet av studiene og har blitt dømt for tyveri. 

Dette stikk i strid med bildet sædbanken hadde tegnet av ham, som en doktorgradstipendiat innen nevrovitenskap med 160 i IQ og en imponerende helsehistorikk, ifølge et søksmål paret har levert inn til retten i Atlanta, Nova Scotia. 

I tillegg hadde klinikken photoshoppet bort en stor føflekk fra kinnet hans på bildet de hadde vist til Collins og Hanson, ifølge rettsdokumentene.

- De framstilte ham, både muntlig og i brosjyrene, som at han var den beste av de beste, sier parets advokat, Nancy Hersh, til Associated Press.

Slår tilbake Firmaet Xytex, som leverte donorens sæd, slår tilbake mot anklagene i en pressemelding.

- Donoren gjennomgikk en standard legeundersøkelse og sa at han ikke hadde noen fysiske eller medisinske svekkelser. Paret var informert om at disse opplysningene var oppgitt av donoren og ikke verifisert av Xytex. Han ga oss også bilder av seg selv og kopier av vitnemål, skriver firmaets president Kevin M. O'Brien.

Dette bestrider paret, ifølge deres advokat. 

- De sa ikke «dette fortalte han oss», men «slik er han», sier Hersh til Associated Press.