Sverige:

Sædflekk avslørte Malins (16) morder

Nå er en 44 år gamle mann dømt, 25 år etter at Malin Lindström ble grovt mishandlet og knivdrept.

FORSVANT: Malin Lindström ble funnet knivdrept og mishandlet i mai 1997. Nå gjenåpnes den gamle drapssaken. Foto: Passregistret/TT Nyhetsbyrån/NTB
FORSVANT: Malin Lindström ble funnet knivdrept og mishandlet i mai 1997. Nå gjenåpnes den gamle drapssaken. Foto: Passregistret/TT Nyhetsbyrån/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En 44 år gammel mann i Sverige er dømt til fengsel for drap på en 16 år gammel jente for 25 år siden.

16 år gamle Malin Lindström forsvant i november 1996 i Örnsköldsvik kommune, som ligger sør for Umeå på østkysten nord i Sverige.

Bundet og mishandlet

Tenåringen ble sist sett 23. november 1996, da hun skulle møte ei venninne.

Seks måneder seinere, 22. mai 1997, ble liket funnet forsøkt gjemt under grankvister.

Lindström var blitt knivdrept og grovt mishandlet. Ben og armer var bundet med teip og politiet kunne se spor av seksuelt overgrep.

På 16-åringens klær ble det funnet en liten sædflekk med DNA.

«Det fantes ingen teknikk for å hente fram en DNA-profil på den tida. Men den teknikken finnes i dag», skriver svenske Aftonbladet.

Manglet tekniske bevis

Mannen ble først dømt for drapet i tingretten, men senere frikjent i lagmannsretten. Han ble først og fremst frikjent på grunn av mangel på tekniske beviser som kunne knytte ham til forbrytelsen.

Etter at ny teknologi gjorde det mulig å bruke DNA-restene på jentas klær til å få fram en DNA-profil, ba politiet om å få å ta nye blodprøver fra mannen, men høyesterett sa nei.

ANGRIPER: Faren til 18-åringen som ble drept i Orangeburg County i 2019 angriper den drapsdømte i rettssalen. Vis mer

Alle de gamle blodprøvene var kastet som følge av frifinnelsen, slik loven krevde.

Politiet har imidlertid greid å finne en bortglemt blodprøve fra mannen etter å ha gått gjennom hele etterforskningsmaterialet på nytt. Dette gjorde at saken kunne prøves igjen.

16-åringens far, Rune Lindström, mottok beskjeden på morgenen mandag 30. mai. Til Aftonbladet forteller han at det var en lettelse.

- Det skal kunne bevises i en rettssak og utfallet er vanskelig å spå. Men det blir nok en domfellelse - det håper jeg uansett. Jeg har vanskeligheter med å se noe annet, sa han til avisa da nyheten ble kjent.

Han fikk rett i at det ble en domfellelse.

Dømt til fem år i fengsel

Lagmannsretten skriver i en pressemelding at det er bevist utover enhver rimelig tvil at mannen er den som har fratatt jenta livet.

Mannen har blitt dømt til fengsel i fem år. Aktor Stina Sjöqvist hadde krevd seks års fengsel.

Lagmannsretten sier at mannens unge alder på gjerningstidspunktet, samt at det har gått lang tid siden forbrytelsen, gjør at straffen blir fem år i fengsel.

Vil prøve å ta saken til Høyesterett

44-åringens forsvarer, Ulf Holst, sier at han er skuffet over dommen og lagmannsrettens måte å vurdere bevisene på. Han mener ikke bevisene er tilstrekkelige, og sier de har diskutert å anke dommen.

- Vi vil prøve å ta saken opp i høyesterett. Jeg håper virkelig at høyesterett tar seg tid til å prøve saken, sier Holst.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer