Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sædgiver kreves for barnebidrag

For ti år siden ga en 35 år gammel svenske tre ganger sæd til et lesbisk par som ønsket seg barn. Nå har paret gått fra hverandre, og kvinnen som fikk foreldreretten krever at mannen skal betale underholdningsbidrag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En lavere rettsinstans, länsretten, har allerede gitt kvinnen medhold. Men mannen har anket det både personlig og prinsipielt viktige spørsmålet inn for en høyere domstol, tingsrätten, som ifølge avisen Nerikes Allehanda aldri før har behandlet en slik sak.

Länsretten mente saken var svært enkel: Mannen er biologisk far til kvinnens tre barn, og plikter derfor å betale bidrag. Men dette er i strid med avtalen partene imellom: Mannen fikk beskjed at hvis det ble barn av sædgivningen, skulle han ikke ha noe med barna å gjøre.

Moren hevder nå likevel at siden han er barnas biologiske far, skal han betale bidrag. Den andre kvinnen i forholdet har strengt juridisk sett ingen økonomiske forpliktelser plikter i forhold til barna, selv om hun ønsket seg dem, og var med på å ordne sædgivningen.

Men hva er en biologisk far? Ifølge svensk foreldrerett, den såkalte Föräldrabalken, er dette «mannen som har hatt samleie med kvinnen på den tiden da hun ble gravid» - og det betyr at 35-åringen umulig kan være faren, påpeker hans advokat.

NTB-TT

Hele Norges coronakart