Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sædgivere får ikke være anonyme

Det er sikret stortingsflertall for at alle barn skal kjenne sitt opphav. Dermed får ikke lenger sæddonorer være anonyme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1987 vedtok Stortinget å tillate sæddonasjoner fra anomyme givere. Med det har flere hundre barn blitt født uten mulighet til å få vite hvem som er deres biologiske far. Nå sikrer Frp og SV stortingsflertall for å endre dette, melder Aftenposten.

- Barn har rett til å kjenne sitt opphav. Det er en grunnleggende menneskerettighet, men det er ikke en menneskerett få få barn, sier Olav Gunnar Ballo (SV) til avisa.

I den nye regjeringens Sem-erklæring går det klart fram at den nye regjeringen vil ha en slutt på anonymisering av sædgivere. Regjeringen vil fremme forslaget i forbindelse med endringer i loven om bioteknologi.

Lederen av Stortingets sosialkomité, John Alvheim (Frp), er enig med Ballo i spørsmålet om å nekte sæddonorer å være anonyme.

- Personlig har jeg lenge ønsket å oppheve anonymiteten, men har ikke hatt flertallet med meg i gruppa, sier Alvheim.

Men når det gjelder mer restriktiv praksis innen bio- og genteknologien er han mer skeptisk.

- Vi kan bli akterutseilt i forhold til forskere internasjonalt. Det er bortimot moralsk forkastelig at vi skal nyte godt av forskningsresultater fra andre land, men ikke få lov til å utvikle kunnskapen i eget land, sier John Alvheim.

Ballo mener på sin side at det er nødvendig å sette etiske grenser for forskningen.

Hvert år får mellom 170 og 330 par behandling for barnløshet med sæd fra anonyme donorer.

Tønne støttet lesbiske mødre

Samtidig med endringen i donorpraksis, blir det også flertall i det nye Stortinget for forbud mot forskning på befruktede egg.

Nylig avgåtte helseminister Tore Tønne har jobbet de siste dagene som statsråd for å dramatisk liberalisere bioteknologiloven, ifølge et notat Aftenposten har fått tilgang til.

Det mest kontroversielle punktet i notatet er forslaget om å tillate kunstig befriktning for enslige og lesbiske.

KUNSTIG BEFRUKTNING: Det blir ikke lenger anledning for sæddonorer å være anonyme.Arkivfoto: SCANPIX
Hele Norges coronakart