Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sæle tar med T5PC-topper

Ørjan Sæle (29) hevder at det nye nettverksselskapet ThinkSeven «er alt T5PC ikke var». Likevel tar han med seg flere av nøkkelpersonene fra T5PC over i det nye selskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra før er det kjent at Sæle har fått med seg de gamle medlemslistene i T5PC. Men Sæle vil også ha med toppfolket over.

Blant dem som blir med i ThinkSeven, er Anne-Brith Brustad, Margit Solheim og Per Sårheim, som alle fikk utbetalt over én million fra T5PC i 2003.

Anne-Brith Brustad er bedrageridømte Jim Woldens ekskjæreste. Wolden antas å ha tatt ut minst 40 millioner fra T5PC. Brustad fikk i 2003 utbetalt i overkant av 1,8 millioner fra selskapet. I tillegg skal Jens Kristian Brustad, Dagfinn Mo og Dag Jostein Andresen - alle nøkkelpersoner i T5PC - være med i ThinkSeven.

Framstilt feil

Ørjan Sæle - sønn av KrFs stortingsrepresentant Anita Apelthun Sæle og Norge i Dag-redaktør Finn Jarle Sæle - sa til TV 2 Nettavisen tidligere denne uka at ThinkSeven «er alt T5PC ikke var» og at «vi ønsker ikke noen fra det første styret inn i vårt selskap».

-  Er dette sitater du fortsatt står ved?

-  Selvfølgelig.

-  Likevel tar du med deg seks personer fra den såkalte G16-gruppen i T5PC. Flere av disse tok ut millionhonorarer fra T5PC i 2003.

-  Dette er blitt framstilt på feil måte. Det var ikke de som fikk det store utbyttet eller stakk av med pengene, sier Sæle.

Hegnar-klinsj

Det har blåst hardt rundt Sæle den siste uka. Fredag gikk han i klinsj med Trygve Hegnar i «Først & sist».

-  Jeg synes det gikk bra, jeg er vant til debatt. Men det er dumt at Hegnar møter opp uten å vite hva han snakker om, sier Sæle.

Nettstedet HegnarOnline har i lengre tid satt et kritisk søkelys på flere nettverksselskaper, blant dem Sæles ThinkSeven. Blant annet har nettstedet omtalt et dokument som gir en feil framstilling av verdiene og potensialet i ThinkSeven. Der overvurderes både antall kunder, antall partnere og selskapets verdi.

-  Dette var ikke et offentlig dokument, men et interndokument. Det hørte en forklarende mail med til det skrivet. Det stammet fra tida før vi var ferdige med prosessen. Prospektet vårt kommer først i desember, sier Sæle.

Under lupen

I morgen er Sæle igjen under lupen i «Brennpunkt»-dokumentaren «Pyramidesvindel». Ifølge «Brennpunkt»-redaktør Morten Møller Warmedal har Sæle forsøkt å stanse programmet.

-  Jeg stilte opp i en dokumentar, men de opplyste meg ikke om at det var «Brennpunkt». Det synes jeg er rart, sier Sæle.

Han avviser at han har forsøkt å stanse programmet.

-  Jeg får oversendt innholdet i dag. Jeg ønsker rett til å kommentere det, men har ikke forsøkt å stanse det, sier Sæle.

I dokumentaren kommer det blant annet fram at ThinkSeven når som helst kan endre provisjonsutbetalingen til selgerne i selskapet.

-  Provisjonsutbetalingen kan endres fordi markedet vi opererer i er så svingende. Men dette står i kontraktene til alle nettverksselskaper. Også jeg lønnes etter samme type kontrakt, sier Sæle.

-  Betyr ikke dette at dere i praksis kan lønne folk etter eget forgodtbefinnende, og at de som inngår kontrakt, ikke har noe garantert utbytte uansett hvor godt de presterer?

-  Absolutt ikke. Vi lever av et godt forhold til partnerne våre, sier Sæle.

-  Hvem avgjør om provisjonsutbetalingene endres?

-  Det sittende styret avgjør.

-  Hvem sitter der?

-  Der sitter jeg som styreformann sammen med Jens Ove Johannesen og Fredrik Wistrand.

Johannesen og Wistrand sitter sammen med Sæle også i styret i holdingselskapet Seven NOX AB, som holder til i Göteborg. Her sitter dessuten Peter Jacobson, Lars Ola Magnus Bartholdson og Hans Lindroth. Disse eier, ifølge HegnarOnline, 100 prosent av Seven Telephony International Holding Sarl, som igjen eier alle de 25 millioner A-aksjene i ThinkSeven. Dette utgjør 41,23 prosent av aksjene og 76,3 prosent av stemmene i selskapet.

Det betyr at de øvrige aksjonærene og nye i emisjonen ikke har noe de skulle ha sagt så lenge disse seks står samlet.

16,9 millioner

Ørjan Sæle har gjort gode penger på nettverkssalg. I 2001 sto han oppført med en formue på 16,9 millioner kroner. Pengene kom fra nettverksselskapet Nature's Own, som Sæle nå har forlatt. Formuen har minket de siste åra, ifølge Sæle på grunn av eiendomsinvesteringer.

Men han tjener fortsatt godt.

I fjor sto han oppført med en inntekt på i overkant av tre millioner kroner. Han vil etter eget utsagn tjene omtrent det samme i år.

Investerte hos faren

I fjor investerte Ørjan Sæle blant annet i faren Finn Jarle Sæles selskap Kristen Medieallianse Drift, som gir ut avisa Norge i Dag - etter eget utsagn «en bibeltro, verdibevisst vekkelsesavis (med) en klar Israel-profil og støtte til småbedriftene».

Redaktør Finn Jarle Sæle fant også rom for å yte gjengjeld til Ørjan Sæles småbedrift da han i fjor tok inn svært rosende omtale av sønnens telefonitjenester på redaksjonell plass i avisa.

-  I fjor skjøt jeg inn 80 000 kroner i min fars avis. Jeg skulle gjerne bidratt mer. Det er viktig å støtte alternativer til avisene i Akersgata, sier Sæle.

The 5 Percent Community

Etablert i 2003, og slått konkurs 18. november i år. Opp mot 80 000 medlemmer kan ha investert opptil en milliard kroner i selskapet.

Selskapet har hovedsakelig tjent penger på aksjesalg. I tillegg har de drevet med noe produktsalg av bl.a. PC-er og «oppgraderingspakker». Muligheten for gevinst lå hovedsakelig i verving og fortjeneste på aksjene.

Skattekrimenheten slo til mot selskapet i september, og nå etterforsker Økokrim om det er begått lovbrudd av noen av de involverte i selskapet.

Hovedmann og gründer Jim Wolden (31) satt nylig fengslet etter dom for momsunndragelser. Han er nå tiltalt for bedrageri av flere bilforhandlere og er under politietterforskning for T5PC-saken. Wolden skal ha fått ut minst 40 millioner kroner av T5PC.

Kilder: HegnarOnline og DN

HAR TJENT GODT: Nettverksalg har gitt Ørjan Sæle gode inntekter. Den nå 29 år gamle sønnen av Anita Apelthun Sæle og Finn Jarle Sæle sto oppført med en formue på 16,9 milloner kroner i 2001. Her er han i bibliotekbaren på Bristol Hotel i Oslo i går.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media