Særdeles føre var

På denne måten kan vi fortsette å konkurrere med kineserne noen år til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I DAG VEDTAR Stortinget prinsippene for en ny pensjonsreform som skal gjelde i mange tiår framover. Partiene som sist torsdag inngikk forlik, vil skjønnmale reformen og konkurrere om hvem som har æren. Partiene som ikke inngikk i forliket, Fremskrittspartiet og SV, vil svartmale den, kanskje med nyanser av grått.

BAKGRUNNEN for reformen er at det rundt omkring i den vestlige verden sitter mange byråkrater i landenes finansdepartementer med rynkede panner og ser for seg ei skrekkelig framtid: Eldrebølgen som skyller over strendene. Og det er intet vakkert syn. Jeg har sett den. Jeg var med min gamle far på ferie i sydenland for en del år siden, på et tidspunkt det ikke var skoleferie. Stedet var fylt opp av pengesterke pensjonister fra 60 år og oppover, som trodde de var unge. I hvert fall oppførte de seg slik. De ruslet rundt på strendene med en sixpack øl i høyre neven, rautet og drakk og holdt oss våkne om nettene. Eller de lå utmattet, uproduktive, misfornøyde og barnløse under en solhatt på stranda dagen etter og ventet på dagens første angstfordriver. Forbløffende «unge», forbløffende mange, forbløffende uverdige, i hvert fall i forhold til min forestilling om alder og verdighet. Det er ikke rart ekspedisjonssjefer verden rundt har kjørt modellberegninger som viser at dette går til helvete, hvis vi ikke får satt de aldrende øgler i arbeid.

DET GJELDER å være føre var, tenker stortingsflertallet, som stoler på de tørre, anonyme finansbyråkratene. Man skulle tro de også hadde konsultert Boston Consulting Group, som holder reformtempoet oppe her i avisa. For ennå er det lenge til den egentlige eldrebølgen skyller over landet. Faktisk blir det færre nye pensjonister i de nærmeste åra. Likevel vedtar Stortinget i dag en reform som begynner å virke fra 2010, og som på relativt lang sikt har som mål å holde et betydelig antall eldre (som i dag er ca. 40 år og yngre) borte fra sydenstrendene. De skal i stedet fortsette å tjene opp pensjon i korridorene i et så brutalt arbeidstempo at de egentlig skal være glade hvis de rekker å oppleve pensjonisttilværelsen. For ingen av modellene har tatt med virkningen av at folk jobber til de stuper, i et stadig tøffere arbeidsmarked. De vil i så fall gjøre sine barn og barnebarn den tjenesten at de ikke legger noen pensjonsbyrde på deres skuldrer.

MODELLENE for beregning av framtidig levealder tar ikke høyde for eventuelle virkninger av moderne livsførsel, tøffere arbeidsliv, større innslag av konkurranse på alle livets felter, høyere skilsmissegrad, moderne plager som ikke kan kureres, psykiatriske problemer, at vårt grenseløse samkvem kan skape nye og uante farer som fugleinfluensa, legionellasmitte, kugalskap, aids II, III, IV etc, eller sterk nedsettelse av forventet levealder på grunn av utbrenthet, psykiske lidelser, relativ fattigdom, arbeidsløshet, ensomhet og livslede. Modellene tar heller ikke hensyn til at økt arbeidsinnvandring vil påvirke de demografiske kurvene. USA har ikke samme aldersproblem som Europa, på grunn av stor innvandring.

MEST SANNSYNLIG har de bekymrede byråkratene likevel rett. Vi vil trolig leve lenger enn i dag, som genmodifiserte mekanismer, og det vil bli født for få norske barn til at skatteinntektene skal kunne finansiere en stadig større andel pensjonister. Vi vil trolig være arbeidsføre lenger enn vi forestiller oss i dag. Og vi vil definitivt bidra til økt forbruk av varer og tjenester. Og skulle vi ikke bli eldre, så vil vi heller ikke måtte jobbe lenger, ifølge den reformen Stortinget vedtar i dag.

DET ER BEST å være føre var. Derfor innføres i dag et system med pisk og gulrot. Slutter du å jobbe for tidlig, blir du straffet, selv om det er arbeidsgiveren som vil bli kvitt deg. Hvis du er så heldig at du er ønsket i arbeidslivet etter fylte 60, og klarer å gjøre det arbeidslivet krever av deg, blir du belønnet. På den måten kan vi holde skattene lavest mulig, og fortsatt konkurrere med kineserne i noen år til.