Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Særdeles påkostet materialbruk, høy teknisk standard og ultramoderne, funksjonalistiske løsninger»

Prisantydning: 10 millioner kroner. Mekleren er kontaktet av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det har vært en hektisk uke for byggmester Harald Langemyhr, på tross av at han nå sier til NRK at han er på ferie i Hellas.

I dag ble han etterlyst for grovt bedrageri av omlag 20 millioner kroner fra Oslo kommune, og fire ansatte i selskapet hans ble pågrepet.

Langemyhr har opplyst at han er i Hellas, og at han vil melde seg for politiet. Men det er ikke det eneste som skjer i byggemesterens liv. Denne uka solgte han også privatboligen sin i Tønsberg.

Det bekrefter eiendomsmekler Jesper Snekkestad til Dagbladet.no.

- Den ble solgt på 3-4 dager, sier Snekkestad.

Politiet mener Langemyhrs selskap har overfakturert Oslo kommune for omtrent 20 millioner kroner. Etter det Dagbladet.no kjenner til er det ikke blitt tatt beslag i private eiendeler, men eiendomsmekleren ble i dag informert av politiet om siktelsen for bedrageri.

Snekkestad vil ikke uttale seg om politiet har anmodet om å beslaglegge pengene som betales for boligen.

«Lekkert eksteriør og interiør»

HØY STANDARD: Boligen fremstår med et særdeles lekkert eksteriør og interiør, ifølge annonsen. Foto: Fra annonsen
HØY STANDARD: Boligen fremstår med et særdeles lekkert eksteriør og interiør, ifølge annonsen. Foto: Fra annonsen Vis mer

Det er ikke en hvilken som helst bolig byggemesteren har solgt. Taksten på boligen var 10 millioner kroner, men etter det Dagbladet.no får opplyst skal den ha blitt solgt over takst.

I salgsannonsen heter det blant annet:

«Fremstår med et særdeles lekkert eksteriør og interiør, og eiendommen representerer noe helt unikt i sitt område med særdeles påkostet materialbruk, høy teknisk standard og sin ultramoderne funksjonalistiske løsning. Det er vektlagt bruk av materialer som gir lang levetid og enklest mulig vedlikehold i tillegg til at bebyggelsen er utstyrt med nesten alt tenkelig av elektrisk, datastyrt elektrisk utstyr».

Boligprosjektet granskes

Etter det Dagbladet.no forstår, er Langemyhrs plan å flytte til det 300 kvadratmeter store nye huset han har fått satt opp i strandsonen i Karlsvika i Tønsberg.

Dette huset er nå en del av granskningen av Langemyhrs selskap.

En polsk tidligere ansatt skal ha opplyst til granskerne i PricewaterhouseCoopers (PWC) at han har arbeidet på Harald Langemyhrs private boligprosjekt, men blitt bedt om å føre timene for arbeidet på selskapets arbeid ved Økern sykehjem på oppdrag for Oslo kommune.

- Jeg stiller meg sterkt tvilende til denne påstanden, sier Jonas S. Gulbrandsen, Harald Langemyhrs advokat.

image: «Særdeles påkostet materialbruk, høy teknisk standard og ultramoderne, funksjonalistiske løsninger»

- Det er ikke tvil om at det er noen enkeltpersoner som står i bresjen for angrepene på dette selskapet, sier advokaten.

Oslo kommunes anmeldelse bygger i stor grad på PWC og byggebransjens kompetansesenter OPAKs granskningsrapport.

PWC har blant annet intervjuet en rekke av selskapets nåværende og tidligere polske medarbeidere.

- Vi har mange medlemmer som har bistått i å avdekke forholdene. Vi har bedt dem forklare seg, og mange har selv gitt uttrykk for at de ønsket det, sier Jonas Bals, ombudsmann i Oslo bygningsarbeiderforening, til Dagbladet.no.

- Gutta på gølvet har visst om veldig mye av dette, blant annet at de blir bedt om å gjøre andre oppgaver fordi det kommer inspektører, så det skulle bli riktig i forhold til avtaler om timelønn, forklarer Bals.

- Er uskyldig

Harald Langemyhr selv sier han er uskyldig.

- Jeg har fått referert deler av siktelsen og stiller meg helt uforstående til den. Dette er det verste jeg har opplevd i mitt yrkesliv og kommer nå raskt hjem for å ordne opp, sier han på telefon fra NRK.

Han ble i dag etterlyst av politiet, på tross av at han i går opplyste om at han var på ferie i utlandet da han ga politiet koden til en safe på selskapets kontor over telefonen.

De fire personene som allerede er pågrepet i saken, ble i dag framstilt for fengsling i Oslo tingrett.

En norsk mann (49), som har arbeidet som prosjektleder i selskapet, ble fengslet, da retten mener det er skjellig grunn til mistanke mot ham.

En polsk kvinne (31), som blant annet har arbeidet administrativt i selskapet, og en polsk mann (30), som blant annet har fungert som byggeleder, ble også fengslet.

Den siste personen som ble pågrepet, en 44 år gammel norsk mann, ble løslatt, da retten ikke kan se at det er grunnlag for mistanke mot ham.

LES OGSÅ:

50 polakker stuet sammen i fire leiligheter

Ronny Johnsen eide skandalehus

PRISANTYDNING PÅ 10 millioner kroner: Boligen ble solgt over takst, får Dagbladet.no opplyst.
SOLGTE HUS: Harald Langemyhr.
VED VANNKANTEN: Hit skal Langemyhr etter planen flytte. Huset er nå en del av granskingen av selskapet hans.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!