«Særlig barn krabbet ned på gulvet og under køyene»

158 mennesker mistet livet i «Scandinavian Star»-brannen. Nå forteller Kripos-etterforsker Reidar Nilsen om hva som møtte ham ombord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det rare med det, er at når jeg ser bildene igjen, så er det nesten som jeg er tilbake. Når du jobber fire-fem dager intenst i en båt med så mange døde, ligger det godt lagret på sinnet, sier tidligere Kripos-tekniker Reidar Nilsen når han ser politiets egne bilder fra «Scandinavian Star»-mordbrannen 7. april 1990.

Programmet «Insider», som går på MAX klokka 21 i kveld, viser bildemateriale fra den påsatte brannen, som aldri tidligere er blitt publisert. Bilder fra lugarene der familier kjempet for livet, men tapte kampen mot den kveldende røyken.

Tragiske scener Reidar Nilsen var en av de første etterforskerne som gikk om bord skipet, der 158 mennesker mistet livet. Ytterligere en person døde seinere av røykskader. Den tidligere kriminalteknikeren bærer fortsatt med seg bildene av hva som møtte ham under arbeidet med å hente ut likene fra det utbrente skipet.

- Hver gang vi åpnet døra og kom til en ny lugar, var det situasjonsbilder. Du så folk hadde gjemt seg i køyene. Noen hadde gjemt seg under køyene, særlig barn hadde krabbet ned på gulvet og under køyene. Noen lå i dusjen og holdt rundt hverandre.

- Det er sånne situasjonsbilder som de fleste aldri vil glemme, forteller den erfarne krimteknikeren Nilsen.

Spesielt et slikt bilde har satt seg fast hos Nilsen, som kommer fram når han ser bildene fra 22 år tilbake.

<strong>KRIMTEKNIKER:</strong> Reidar Nilsen er tidligere krimtekniker i Kripos og har jobbet med noen av de verste katastrofene og drapene i norgeshistorien. I kveld forteller han åpenhjertig om sine erfaringer på Insider som begynner klokka 21 på MAX.
KRIMTEKNIKER: Reidar Nilsen er tidligere krimtekniker i Kripos og har jobbet med noen av de verste katastrofene og drapene i norgeshistorien. I kveld forteller han åpenhjertig om sine erfaringer på Insider som begynner klokka 21 på MAX. Vis mer

- Jeg husker en lugar. Jeg tror det var en mor og en sønn som hadde lagt seg med knærne på gulvet og overkroppene i senga. Der hadde de sannsynligvis ligget og bedt helt til de døde.

- Det virket som om de hadde forsonet seg med det. At nå kommer vi til å dø, forteller Nilsen.

Mistet sin gravide kone For Jan Harsem i Støttegruppa for overlevende og pårørende etter «Scandinavian Star»-ulykken var det ikke 158 mennesker som mistet livet i mordbrannen, men 159.

Jan ble vekket av kona Christine, mens han lå og sov:

«Jan, det brenner. Du må ta Halvor!» sa kona Christine, før hun forsvant.

Jan Harsem overlevde sammen med sønnen Halvor på halvannet år, men han så aldri kona Christine igjen, som var gravid i sjuende måned.

<strong>DYP SORG:</strong> Jan Harsem mistet kona si i Scandinavian Star-brannen. Han forteller at krimtenikernes innsats var viktig for de overlevende og etterlatte. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
DYP SORG: Jan Harsem mistet kona si i Scandinavian Star-brannen. Han forteller at krimtenikernes innsats var viktig for de overlevende og etterlatte. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

Når Harsem hører hva krimtekniker Reidar Nilsen forteller fra båten, blir han sterkt preget.

- Dette treffer et punkt i meg hvor det bare er en dyp, dyp sorg, som har blitt et fundament for selve livsforståelsen min. En sorg jeg må være nær for å kjenne glede, tro og livskraft i dag. Jeg reiste med kona mi Christine, som var gravid. Hun mistet livet. Jeg overlevde med sønnen min Halvor, forteller Harsem til Dagbladet.

Viktig å vite Harsem er svært takknemlig for den jobben Reidar Nilsen og de andre teknikerne gjorde om bord «Scandinavian Star». Ett år etter ulykka hadde han kommet langt nok i sorgprosessen til å oppsøke politiet for å få mer informasjon.

- Jeg kontaktet politiet i juni 1991, over et år etter ulykka. Da fikk jeg en hel dag med en politietterforsker, som tok seg veldig bra av meg. Det var først på slutten av samtalen jeg våget å nærme meg spørsmålet om hvor Christine ble funnet.

- Det var viktig for meg å få vite det, sier Harsem om informasjonen som krimtekniker Reidar Nilsen og de andre skaffet til veie.

Harsem har stiftet familie på nytt og har fått to barn med sin nye kone. Sønnen Halvor, som er kjent under navnet Kong Halvor, skrev i fjor et blogginnlegg om hva som skjedde 7. april 1990, da han bare var halvannet år gammel.

<strong>MORDBRANN:</strong> Brannen om bord Scandinavian Star var påsatt. 158 mennesker døde i brannen, ytterligere en person døde av røykskader seinere. Foto: Per Løchen / Scanpix
MORDBRANN: Brannen om bord Scandinavian Star var påsatt. 158 mennesker døde i brannen, ytterligere en person døde av røykskader seinere. Foto: Per Løchen / Scanpix Vis mer

«Hvert år har vi vært på kaia med lys for å minnes dem vi mistet i brannen. I alle bursdager har vi besøkt graven med lys, flagg og blomster. Vi har spist både bursdagskake og drukket kakao der også. Jeg tror ikke mange har hengt like mye på en kirkegård som det jeg har gjort under oppveksten, men for meg har jeg ikke bare besøkt en grav. Jeg har besøkt mamma og lillebror», skriver Halvor på bloggen.

<strong>SITUASJONSBILDER:</strong> Scenene som møtte krimteknikerne har fulgt dem helt siden aprildagene i 1990. Her er et av politiets egne bilder fra Scandinavian Star.
SITUASJONSBILDER: Scenene som møtte krimteknikerne har fulgt dem helt siden aprildagene i 1990. Her er et av politiets egne bilder fra Scandinavian Star. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer