Sætre kan bli svensk

KOLBOTN (Dagbladet): 180 ansatte ved Sætre Kjeksfabrikk på Kolbotn utenfor Oslo er redde for jobbene sine. I over hundre år har folk spist Kornmo, Start, Gjende og Pepita - og visst at kjeksen er norsk. Nå kan den bli svensk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om noen år kan bedriftens adresse, Kornmoveien, være eneste minnet om den 115 år gamle kjeksfabrikken på Kolbotn. En prosjektgruppe har i et år vurdert hva som kan gjøres for å øke lønnsomheten. De legger fram sine forslag i løpet av våren.

- Vi tenker ikke over hvor det produseres. Det viktige er at det produseres til en riktig pris, sier produksjonsdirektør Ragnar Strand, medlem av prosjektgruppa.

Vurderer alt

Høye råvarepriser i Norge, og butikk-kjedenes import fra rimelige kjeksprodusenter i EU-land, truer den norske kjeksfabrikken. For to år siden hadde Sætre Kjeks over 60 prosent av det norske markedet. I dag har de 57 prosent.

Det verst tenkelige alternativet sett fra de ansattes synspunkt, er nedleggelse av fabrikken i Norge. Verken administrerende direktør Philip Nordell eller produksjonsdirektør Ragnar Strand ønsker å kommentere det.

- Jeg vil helst ikke kommentere rykter, sier Ragnar Strand.

Klubbleder John Delbekk i Kjeksarbeidernes Forening mener det er liten grunn til å tvile.

- Det er vel ingen hemmelighet at når et stort konsern ser på strukturforandringer, vurderer de alle muligheter. Uroen er stor blant de ansatte. De er naturlig nok usikre på hva som vil skje, sier Delbekk.
70 prosent av de ansatte på Sætre er kvinner. De ansatte jobber to skift, og produserer 6000 tonn kjeks i året, eller 32 millioner kjekspakker.

Fire alternativer

Sætre er en del av Orkla Brands som består av flere merkevarer som Nidar, Lilleborg, KIM, Peter Møller og LaMote. I 1992 kjøpte Orkla Göteborg Kex, og to år seinere ble også Kantolan Keksi Oy i Finland innlemmet i Orkla-familien. Fabrikken i Göteborg er størst, med sine 500 ansatte. I Finland arbeider det om lag 70 mennesker. Orklas kjeksfabrikker er markedsledende i Sverige og Norge. I Danmark og Finland er det den britiske kjeksgiganten United Biscuits som dominerer. Danskene importerer i tillegg mye fra Tyskland.

Ifølge Næringsmiddelarbeideren vurderer Orkla-ledelsen fire alternativer: Å legge ned bare Sætre, legge ned Sætre og Kantolan, legge ned bare Kantolan, eller beholde alle tre.

- Å flytte produksjonen av enkelte kjekstyper er blant tiltakene vi vurderer, fordi råvareprisene er lavere i EU-landet Sverige. Vi kjøper tross alt råvarer for 40 millioner kroner bare her på Kolbotn, så det utgjør en del, sier produksjonsdirektør Ragnar Strand.
Sukker, mel og sjokolade er blant de viktigste råvarene i kjeksproduksjonen.

Kort vei over kjølen

Sætre hadde i fjor et overskudd på 50 millioner kroner etter skatt.

- Vi mener det burde være liv laga for en kjeksfabrikk på Kolbotn. Spørsmålet er om folk er villige til å betale litt mer for å få garantert genfri kjeks uten tilsetningsstoffer, sier John Delbekk.

Vil ikke folk det, tror han veien til Sverige blir kort.