Safaritur endte i drap

Et amerikansk ektepar var på jakt etter nye trofeer i samlingen sin. Nå risikerer en av dem dødsstraff.

TROFEJEGER: En amerikansk tannlege er anklaget for å ha drept kona si da de var på safari. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
TROFEJEGER: En amerikansk tannlege er anklaget for å ha drept kona si da de var på safari. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer
Publisert

I slutten av september i 2016 dro et amerikansk ektepar på en to ukers safaritur til Kafu nasjonalpark i Zambia i Afrika.

Hensikten med turen var angivelig å utvide ekteparets trofésamling med en leopard.

Men bare en av dem kom tilbake i live, melder CNN.

Skuddet i hytta

De siste tre ukene har en 67 år gammel tannlege stått anklaget for med overlegg å ha drept sin kone gjennom 34 år med et hagleskudd.

SKUMMELT: Her kommer løven litt tett på safari-turistene i en park i Russland. Video: Wonder World / Youtube. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer

Ifølge føderale rettsdokumenter sa både en jaktguide og en viltspeider at de hadde hastet til ekteparets hytte etter at de hørte et skudd, da de vitnet.

Der fant de kvinnen liggende med blødende skuddsår på venstre side av brystet.

67-åringen forklarte i retten at han var på badet da han hørte skuddet, og at kona måtte ha mistet våpenet mens hun pakket for hjemreisen.

- Jeg drepte ikke kona mi, det ville jeg ikke ha gjort, bedyret mannen under den tre uker lange rettssaken.

Innkasserte millioner

Påtalemyndigheten mente at det ikke fantes noen tvil om at mannen drepte kona. Hun skal ha blitt truffet i hjertet fra en vinkel som indikerte at skytevåpenet var omtrent en meter unna henne da skuddet gikk av.

- Det dødelige skuddet kan ikke være forårsaket av at kvinnen mistet våpenet, sa advokat Bryan Fields til jurymedlemmene.

Påtalemyndigheten hevdet under rettssaken at mannen drepte kona av økonomiske årsaker. Tidligere det året skal han ha foretatt justeringer i konas livsforsikring.

Ifølge The Washington Post skal 67-åringen ha sendt inn et utbetalingskrav dagen før begravelsen. Etter drapet innkasserte han nesten 4,9 millioner dollar (47,7 millioner kroner) i forsikringsfordeler.

Mottok millioner etter dødsfallet

Siktedes advokat, David Markus, hevdet at tannlegen ikke hadde noe økonomisk motiv for et eventuelt drap. Mannens formue var i underkant av 145 millioner norske kroner da kona døde, ifølge CBS News.

- Forsikringspengene etter dødsfallet gikk til ekteparets to barn, utdypet Markus.

HOPPER OPP: Da fotograf Casey Cooper var ute på safari fikk han en spektakulær opplevelse. Video: Tiktok / Cooperlost Vis mer

I retten kom det fram at den siktede dro til Las Vegas med en annen kvinne dagen etter konas begravelse. Den samme kvinnen, som på den tiden skal ha vært hans kjæreste, flyttet inn hos ham tre måneder seinere.

Paret skal ha vært i et åpent forhold da kona døde, skriver CBS News.

- Han drepte kona si for å være kjæreste med en av sine ansatte, uttalte Bryan Fields i retten.

Kremasjonsspekulasjoner

Tre dager etter konas død, planla 67-åringen å kremere henne i Zambia. Men da han meldte inn dødsfallet til den amerikanske ambassaden, reagerte konsulen på omstendighetene og kontaktet FBI.

Sammen med et par tjenestemenn fra ambassaden, dro konsulen til begravelsesbyrået der liket lå. Der ble det tatt fotografier til eventuelle bevis.

Da 67-åringen fikk vite at det var tatt bilder av konas lik, skal han ha blitt rasende.

En gruppe turister er på safari i Kenya, da de plutselig blir forfulgt. Video: KameraOne Vis mer

Mannen begrunnet kremeringsønsket med ulemper knyttet til det å skulle flytte liket internasjonalt.

Etterforskere bemerket imidlertid at den erfarne storviltjegeren tidligere hadde sørget for internasjonal transport av flere store dyr han hadde felt.

Risikerer dødsstraff

Mandag 1. august ble mannen funnet skyldig i å ha skutt kona med overlegg. Den føderale juryen i Denver i USA fant ham skyldig i drap på en amerikansk statsborger i et fremmed land, og for økonomisk svindel.

Kvinnen som mannen skal ha flyttet sammen med kort etter drapet, ble funnet skyldig i medvirkning til drap, hindring av etterforskningen og to tilfeller av mened.

- Vi kan bare håpe at denne dommen gir familien en viss grad av fred, uttalte Finegan etter at dommen var falt.

Mannens advokat sier i en kommentar at de vil anke dommen.

Tannlegen risikerer livstid i fengsel eller dødsstraff for drapet på kona. Dom faller i februar 2023, skriver New York Post.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer