Safran - den nye smuglervaren

Mens morgenkulden fortsatt er på sitt mest intense, går ni år gamle Shaheena og hennes foreldre ut for å plukke purpurrøde blomster på enger omgitt av Himalayas snøkledde tinder. De trenger 170.000 planter og mange, mange flettede vidjekurver før de har en kilo med safran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Safran er en av verdens kosteligste og mest ettertrakede kryddersorter, men safranblomstene har ikke kunnet hjelpe Shaheena og andre mennesker i Kashmir til noen velstand. Det ni år lange opprøret for nasjonal uavhengighet, har utviklet seg til en katastrofe for safranindustrien ved foten av Himalaya.

Iran er også storprodusent av safran - faktisk verdens største - men står overfor et voksende smuglerproblem. Smuglerne stjeler mer enn halvparten av landets produksjon av det iranerne kaller «ørkengull», og selger krydderet på svartebørs over hele Europa.

Krokus

Safran framstilles av safrankrokusen, som dyrkes som krydderplante i orienten og landene rundt Middelhavet der klimaet er tørt nok til at planten kan vokse og trives. Krydderet brukes dels som smakstilsetning, og dels for å gi maten en vakker, gul-oransje farge.

- I 1996 ble det produsert rundt 70 tonn safran i Iran, men av dette forsvant om lag 40 tonn som smuglervarer til Europa, klager safrandyrkeren Muhammad Reza Alavi-Nik. Smuglingen er er hardt slag for Iran, som trenger hver krone landet kan skaffe seg i hard valuta.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer