Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saga-avtalen: 800 kan miste jobben

Hydro og Statoil er enige om å kjøpe Saga. Skjer dette kan ytterligere 800 miste jobben. Oppsigelsene vil ramme Saga-ansatte hardest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljeselskapet Saga Petroleum skal kvitte seg med 250 ansatte innen 1. juli i år. Antallet vil stige hvis budet fra Statoil og Hydro blir godkjent av aksjonærene og Børsen. Etter planen skal Hydro sluke Sagas administrasjonen. Staben må slankes i og utenfor offshorevirksomhet.

En Sagablott?

Skissen som oljegigantene la fram på en pressekonferanse i dag skal legges fram for små- og mellom aksjonærene. I tillegg må Oslo Børs og den internasjonale børsen saumfare avtalen før oppkjøpet er et faktum. Avtalen kan være i boks i månedskiftet juni/juli.

Ny epoke

Hydro startet budrunden for to uker siden med et bud på Saga verdt 17 milliarder. Etter vel to uker med spekulasjoner om et kontrabud fra Statoil eller utlandet, kom meldingen om samardet mellom oljegigantene i formiddag.

Fungerende olje- og energiminister Anne Enger Lahnstein har gitt kraftige signaler om at bud fra utlandet ikke er å foretrekke sett med regjeringens øyne. Ap og LO ga denne uken oljeministeren all den ryggdekning hun måtte ønske seg. Sagas verdier måtte forbli på norske hender.

Lønnsomt

Hydros generaldirektør Egil Myklebust holdt i dag fast ved at det ligger forretningsmessige vurderinger, og ikke politiske, bak avtalen som er inngått.

- To oljeselskaper i stedet for tre vil være bedre egnet til å møte de økonomiske utfordringene i framtida. Sammenslåing vil styrke lønnsomheten og øke konkurranseevnen på lang sikt, sa Myklebust.

Løpet kjørt?

Alle parter ved bordet holdt fortsatt muligheten for utenlandske bud åpen.

- Jeg vet ikke om utlendinger er skremt bort. Men dette er en helt åpen prosess, alle som måtte komme med bud kan gjøre det. Mer vil jeg ikke si, sa Myklebust.

Også Statoil styreformann Ole Lund holdt fast på at det kun er forretningsmessige vurderinger som ligger til grunn for avtalen.

Forskjellsbehandling

Statoil eier i dag nesten 20 prosent av aksjene i Saga. Etter avtalen blir aksjene kjøpt ut med andeler i Sagas oljefelt. I tillegg får Statoil fem prosent av Sagas aktiva mot kontant oppgjør.

Hydro tilbyr Sagas aksjonærer én Hydro-aksje for tre Saga-aksjer. Avtalen er verdt 7 milliarder kroner.

Skeptisk

Saga Petroleums konsernsjef Diderik Schnitler er skeptisk til avtalen og kaller den en amputasjon av selskapet. Til NTB sier han at gjennomføringen av avtalen vil skade mangfoldet på norsk sokkel og han gjentar at det fortsatt er Sagas aksjonærer som eier selskapet. Schnitler forutsetter at prosessen skjer uten forfordeling av en gruppe aksjonærer.

GOD BUTIKK: To oljeselskaper kan være mer lønnsomt enn tre, mener Hydros generaldirektør Egil Myklebust.