Saga samarbeider med Gaddafi-selskap

Oljeselskapet Saga samarbeider tett med det statlige libyske oljeselskapet NOC, men vokter seg vel for å inngå avtaler som strider mot de internasjonale sanksjonene mot Muammar Gaddafis regime.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saga er i dag inne på oljefeltet Mabruk i Libya og ett nytt felt på det store Murzuk-området. Begge steder er det statlige libyske oljeselskapet NOC sentral aktør.

På Mabruk-feltet, der det hentes opp om lag 10.000 fat olje om dagen, samarbeider Saga med det franske oljeselskapet Total. Total har en eierandel på 75 prosent og er operatør. Utsiktene til å finne olje regnes som svært gode, men Saga bedyrer at det ikke kommer på tale å raffinere oljen i Libya. Avtalen med libyske myndigheter omfatter da heller ikke raffinering, men utskipning.

Dårlig rulleblad

Amnesty har plassert Gaddafi svært høyt på sin liste over menneskeretts-verstinger, og har opp gjennom årene dokumentert omfattende bruk av tortur og fengsling uten lov og dom. Saga har hatt et møte med utviklings- og menneskerettsminister Hilde Frafjord Johnson om forholdene i Libya, men mottok der ingen signaler om at de bør ta sitt nærvær i landet opp til ny vurdering.

Norge har nylig opprettet et konsulat i landet, noe statsråden har betegnet som «en teknisk sak» som ikke signaliserer noen anerkjennelse av regimet. Samtidig har statsminister Kjell Magne Bondevik oppfordret norsk næringsliv til ikke å handle med regimer som ikke tar hensyn til menneskerettighetene.

NTB