Saga tok risikoen i verstingland

Tidligere Saga-topp Petter Nore mener Hydro og Statoil var glade da Saga gikk inn i Iran og Libya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På 90-tallet satset Saga Petroleum i flere av verdens risikosoner: Angola, Russland, Iran og Libya var steder der Saga Petroleum var involvert da Hydro overtok selskapet i 1999.

Både Statoil og Hydro hadde eierskap i det private selskapet i perioder på 90-tallet.

- Saga Petroleum kunne brukes til ting som ikke de statlige selskapene kunne brukes til, sier tidligere informasjonsdirektør i selskapet Petter Nore, som i går startet i stillingen som prosjektleder i Norad for Olje for utvikling.

Nore nevner Sagas etableringer i Iran og Libya som eksempler. Han mener Hydro og Statoil var glade for at Saga gikk foran.

I 1997 var Nore og selskapet i møte med daværende utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson om menneskerettighetssituasjonen i landet.

Investeringene Saga gjorde på midten av 90-tallet har betalt seg. De siste årene har den nye eieren Hydro tjent store penger på sin virksomhet i Libya.

USA-boikott

Libya, som i praksis har vært et diktatur siden Muammar Gaddafi og en liten håndfull militære offiserer styrtet Kong Idris i 1969, er kjent for å være et vanskelig land å operere i for utenlandske selskaper. Ikke bare på grunn av korrupsjon og diktatur.

SAGA KOM TIL LIBYA I 1994: Norsk Hydro har vært i Libya i mange år allerede. Bildet viser anlegget på Mabruk-feltet 800 kilometer øst for Tripoli, der Hydro er deleier. De overtok Sagas engasjement i landet i 1999. Foto: SCANPIX
SAGA KOM TIL LIBYA I 1994: Norsk Hydro har vært i Libya i mange år allerede. Bildet viser anlegget på Mabruk-feltet 800 kilometer øst for Tripoli, der Hydro er deleier. De overtok Sagas engasjement i landet i 1999. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det var veldig vanskelig på 90-tallet, blant annet fordi det var forbudt å fly inn til Tripoli på grunn av blokaden der USA stod i spissen. Vi fløy til Tunis og kjørte over grensen i bil. USA innførte forbud mot visse investeringer i landet, og norske myndigheter var også kritiske, forteller tidligere divisjonsdirektør Lars T. Bjerke i Saga til Dagbladet.no.

Bjerke benekter å vite noe om bakgrunnen for korrupsjonsanklagene mot Sagas engasjement, og Hydros millionutbetalinger til et libysk konsulentselskap i 2000 og 2001. Men han bekrefter at det var vanskelig å manøvrere i regimet, som er kjent for utbredt korrupsjon.

- Vi betalte for flere tjenester

Landet kommer på 131. plass på Transparency Internationals korrupsjonsindeks.

- Det var en annen lovgivning og begreper der nede da vi holdt på. Folk ville ha betalt for alle mulige tjenester som å sette opp møter og ordne passene våre, for eksempel. Men det var ikke snakk om store midler, mener Bjerke.

- Opplevde dere press som skulle få dere til å delta i korrupsjon?

- I slike land på den tiden var det vanlig å be om betaling for små tjenester, det var noe vi måtte leve med.

- Og det betyr i praksis?

Saga tok risikoen i verstingland

- Vel, vi hadde retningslinjer. Og vi gikk ikke inn i avtaler vi ikke kunne fortelle om til andre, sier Bjerke, som ikke vil utdype videre hva tjenestene dreide som om eller hvor disse retningslinjene kom fra.

- Hvilken beskrivelse av korrupsjon opererte dere med internt i Sagas Libya-avdeling?

- Nei, det har jeg ikke behov for å definere, verken hva det ble definert som den gangen eller hva det defineres som nå. Vi forholdt til selskapets retningslinjer og de lover og regler som gjaldt i landet, sier Bjerke.

Betviler etiske retningslinjer

Oljehistoriker og forsker ved Universitet i Oslo kan ikke huske å ha sett noen etiske retningslinjer hos Saga Petroleum på 90-tallet.

- Shell fikk sitt i 1997 og British Petroleum i 1998. Statoil fikk sine fastslått i 1999, og jeg tviler på at Saga var tidligere ute, sier Ryggvik til Dagbladet.no.

- Libya ble den gang regnet som et av verdens mest korrupte land. Jeg fikk selv ikke visum dit for få år siden. Hvorfor vet jeg ikke, men det kan være at myndighetene ikke så noen framtidig inntekt i meg, sier Ryggvik.

Nore: - Sikker på at de fantes

Petter Nore bekrefter at det ble betalt for utføring av slike tjenester Bjerke nevner, men mener dette var uproblematisk.

Han nekter for å vite noe om konsulentavtalene som har ført til korrupsjonsanklager mot Saga og Hydro.

- Nei, dette er helt ukjent for meg. Vi opererte i Libya etter internasjonale industrielle standarder, og et sett med prinsipper sier Nore, som innrømmer at menneskerettighetssituasjonen i landet var problematisk.

- Men vi mente det var bedre å være der og ha innflytelse, enn ikke å være der, sier Nore.

- Hvor var disse prinsippene forankret?

- Husk at på denne tiden begynte man å jobbe internasjonalt for å lage noen.

- Hvor og i hvilke vurderinger var prinsippene du nevner for Sagas opptreden i Libya forankret?

- Jeg er sikker på at vi hadde noen. Men jeg husker ikke mer enn det. Saga er jo en Saga blått nå, sier Nore.

I 2003 skrev Nore en eksempelstudie ved Stern School of Business ved New York University om Hydros overtakelse av Saga i perioden 1998-99. Dette var i samme periode som han var ansatt informasjonsdirektør i Saga. Senere ble han direktør for gass og energi i Hydro.

Han ønsker ikke å kommentere Hydros konsernsjef Eivind Reitens rolle i saken.

- Om korrupsjon har funnet sted, burde Reiten kjent til den?

- Det har jeg ingen kommentar til.

- Burde Reiten informert Statoil om denne saken uansett underveis i sammenslåingsprosessen?

- Det har jeg ingen formening om, sier Nore.

Han understreker at han er overrasket over at saken kommer opp.

- I min nåværende stilling er der klart at det er vår jobb å bekjempe korrupsjon gjennom Olje for utvikling, sier Nore.

- VI BETALTE FOR TJENESTER: Tidligere viseadministrerende direktør og divisjonsdirektør med ansvar for satsningen i Libya mener forholdene var vanskelig. Mange forventet betaling for mye forskjellig.
TETT SOM EN ØSTERS OM REITEN: Petter Nore vil ikke si noe om hvorvidt det ville være naturlig at Hydros konsernsjef Eivind Reiten burde være kjent med eventuell korrupsjon.