Sagaen om Ap-folket

Med den nye regjeringen Stoltenberg har et politisk venne- og familienettverk vårt land knapt har hatt maken til, rykket inn i regjeringskontorene. Og trådene går helt til topps i FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mer enn ei uke har Jens Stoltenberg og Ap-ledelsen vurdert statsrådsemner i forhold til landsdeler, kjønnsdeler, organisasjonstilknytning, aldersspredning og statskirketilhørighet. Men ut fra lista av statsråder og statssekretærer som ble presentert i går, framtrer et mindre påaktet, men minst like interessant, nettverk av nære venner med utspring i særlig fire sentrale Ap-familier, og med røtter tilbake til Gerhardsen-epoken.

Gro Harlem Brundtland skapte det politiske ordtaket «Alt henger sammen med alt». Her er det snarere tale om at «alle henger sammen med alle». Grete Knudsen og Ranveig Frøiland kjemper i så måte en fånyttes motstandskamp vestfra.

Dette foreløpig siste kapittel i «Sagaen om Ap-folket», så å si, forteller selvsagt noe om at Norge er et lite land med et lite politisk miljø. Men det er samtidig påfallende å se nettverkets sterke posisjon i UD-sfæren og at forbindelsene går helt til topps i FN og rett inn på generalsekretær Kofi Annans kontor. Gerhardsen-generasjonens barnebarn møttes ikke i Framfylkingen, men på Blindern.

Harlem-familien

Men la oss begynne i én ende.

Den klareste forbindelsen fra Gerhardsen-epoken fram til Jens Stoltenbergs regjering går gjennom familien Harlem. Gudmund «Gubbe» Harlem var både forsvars- og sosialminister under Einar Gerhardsen. Hans eldste datter, eks-statsminister Gro Harlem Brundtland s politiske ettermæle er på høyde med landsfader Gerhardsens. Hennes lillesøster Hanne Harlem , laudabel jurist av utdanning, og bl.a. tidligere byråd i Rune Gerhardsens Oslo-regjering av Ap og SV, fører nå den rikspolitiske arven videre som landets nye justisminister.

Hanne Harlem er gift med advokat Sam Erling Harris i advokatfirmaet BA-HR, hvor advokat Knut Brundtland , Gros sønn, er en av de mest høyprofilerte medarbeiderne.

I Harlem-sfæren må også Stoltenbergs nye stabssjef, statssekretær Jonas Gahr Støre , plasseres. Han var i flere år Gros kanskje nærmeste medarbeider ved statsministerens kontor. Han fulgte henne til Genhve og ledelsen av Verdens helseorganisasjon (WHO), også der som leder av Gros kontor. Men det Gro ikke klarte, trass i flere forsøk, var å lokke rikmannssønnen, embetsmannen og den internasjonale rådgiveren Gahr Støre ut av skapet og stå åpent fram som Ap-mann og politisk medarbeider. Det har Jens nå klart.

Stoltenberg-familien

Karin og Thorvald Stoltenberg er vår statsministers foreldre. Hun var mangeårig ekspedisjonssjef bl.a. i Barne- og familiedepartementet og i ett år også statssekretær i Handelsdepartementet. Hennes søster, Marianne Heiberg, var gift med avdøde utenriksminister Johan Jørgen Holst. Thorvald Stoltenberg har som kjent vært både forsvars- og utenriksminister, FNs høykommissær for flyktninger og fredsmekler på Balkan. Jens' eldste søster, Camilla Stoltenberg , har doktorgrad i medisin, og arbeider som helsepolitisk profilert forsker i Folkehelsa.

Jens Stoltenberg er gift med Ingrid Schulerud , datter av kulturpersonligheten Mentz Schulerud og niese av forfatteren Anne-Cath. Vestly . Ingrid Schulerud er byråsjef i UD og nær venninne av nyutnevnt statssekretær hos Thorbjørn Jagland , Mona Juul , som er gift med visegeneralsekretær i FN, og Thorbjørn Jaglands nære venn og rådgiver, Terje Rød-Larsen .

Egeland-familien
Familien Egeland er den tredje familien i denne krøniken. Stavangermannen rektor Kjølv Egeland var kirke- og undervisningsminister i Odvar Nordlis regjering. Hans sønn, Jan Egeland, var statssekretær i Utenriksdepartementet fra 1992 til 1997. Han er i dag FNs visegeneralsekretær i Colombia og dermed denne regjeringens andre direkte link til FNs øverste sjef. For Jan Egeland er gift med den nye bistandsministeren Anne Kristin Sydnes som til nå har vært direktør i Statoil hvor hun bl.a. har arbeidet med menneskerettighetsspørsmål. Hun har for øvrig politisk bakgrunn fra Unge Høyre. Hun var tidligere gift med Terje Osmundsen som i sin tid var politisk rådgiver ved statsminister Kåre Willochs kontor.

I departementet for utdanning og menneskerettigheter vil Hans Jacob Frydenlund høyst sannsynlig fortsette som informasjonsleder for statsråd Sydnes, slik han har vært det for eks-statsråd Hilde Frafjord Johnson. Frydenlund er, ganske riktig, sønn av avdøde Knut Frydenlund som var Gros utenriksminister.

Fra NORAD (direktoratet for utviklingshjelp) som er etat under UD kommer den andre av Thorbjørn Jaglands tre nyutnevnte statssekretærer, avdelingsdirektør Raymond Johansen . Også han solid rotfestet i Ap-folket. Ap-veteran i særklasse, Thorbjørn Berntsen , er hans kjødelige morbror. Johansen er gift med Carolina Maira Johansen , programleder i «Migrapolis» på NRK2. Hun er datter av statssekretær i Allendes regjering, Inés Vargas , som er gift med mangeårig Ap-leder Reiulf Steen .

Bjerke-familien
Fjerde og siste Ap-familie som er solid flettet inn i Stoltenberg-regjeringen er familien Bjerke. Den starter med tidligere sjeføkonom i LO, Juul Bjerke . Hans datter, Siri Bjerke , skal nå kjempe på den utsatte posten som ny miljøvernminister. Hun har vært statssekretær i UD sammen med Jan Egeland fra 1993 til 1997 og regnes som en av Thorbjørn Jaglands nærmeste medarbeidere. Siden 97 har hun vært leder av Ap's utredningssekretariat og ble i fjor styreleder i Flyktningerådet.

Hennes bror er Rune Bjerke . Også han satt i Gerhardsens byrådskoalisjon sammen med Hanne Harlem og Raymond Johansen. Bjerke er toppsjef i det tidligere Aker-selskapet Scancem, nestleder i Statoils styre og nær venn av Jens. Han var framme i pressen som kandidat til å bli finans-, nærings- eller energiminister. Siri ble valgt; heller ikke i Ap-familien kan søsken være med i samme regjering...

LUNSJ: Familien Harlem spiser lunsj på hytta. Gro Harlem Brundtland var statsminister og lillesøster Hanne 16 år.