Sagaen om «Japans OJ. Simpson» er over

En historie om konspirasjoner, konedrap og dollarmillioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En historie verdig et realt C-filmmanus i Hollywood er nå over. Det skriver Los Angeles Times\' nettutgave. Finansmannen Kazuyoshi Miura ble fredag kveld funnet på sin fengselscelle i Los Angeles. Han etterlater seg et liv helt klart utenom det vanlige.

Brev til Reagan
Det hele startet, ifølge nyhetsbloggen Huffington Post, da den suksessfulle tekstilimportøren Miura var på reise i Los Angeles 18. november 1981. Sammen med kona Kazumi ble Miura beskutt i et parkeringshus. Tekstilmillionæren ble truffet i høyrebeinet, mens hans kone ble truffet i hodet og havnet i koma. Hun ble fraktet med et militærfly til japanske eksperter, men livet sto likevel ikke til å redde.

Miura la skylden på den høye gatekriminaliteten i Los Angeles, og kom med flere utspill om det han omtalte som en voldelig by. Historien fikk en ekstra dimensjon av at denne oppfatningen var svært vanlig i Japan, noe som skapte uro i forkant av de kommende olympiske lekene. Los Angeles arrangerte som kjent sommer-OL i 1984. Hendelsen ble gjenstand for en massiv medieoppmerksomhet, spesielt i Miuras hjemland Japan, og dannet også bakteppet til en episode av TV-serien Law & Order.

Miura hadde gode kontakter i amerikansk forretningsliv etter et langt liv innenfor multikontinental business, og truet med å ta opp hendelsen skriftlig med både president Ronald Reagan og guvernør Edmund G. Brown Jr.

Livsforsikring i millionklassen
Historien, som så langt hadde blitt sett på som et tragisk tilfelle av gatevold - men ingen utspekulert henrettelse - fikk imidlertid en ny dimensjon idet OL-året kom, og rampelyset igjen var på Los Angeles.

Det japanske tidsskriftet Shûkan Bunshun avslørte nemlig at Miuas hadde tatt ut en livsforsikring verdt småpene 1,4 millioner dollar etter konas død. Med penger, storpolitikk og en uløst drapsgåte på plass mangler historien nå kun en ung elskerinne - og jada, hun var også på plass.

Den unge skuespillerinnen Michiko Yazawa, som hevdet å være Miuras elskerinne, påsto at Miura hadde spurt henne om å ta livet av kona.

Ga hemmelig tegn

HANG SEG PÅ CELLA: Miura var pågrepet, siktet og dømt for å ha konspirert til drapet på sin kone. Foto: Hector Mata/AP/SCANPIX
HANG SEG PÅ CELLA: Miura var pågrepet, siktet og dømt for å ha konspirert til drapet på sin kone. Foto: Hector Mata/AP/SCANPIX Vis mer

Selv om det aldri kom til veie fysiske bevis for at Miura hadde vært involvert i drapet på kona, ble en etterforskning iverksatt. Japansk politi fattet mistanke til Miura etter anklagene, og han ble pågrepet, siktet og dømt for å ha konspirert til drapet på sin kone.

Japansk rett dømte Miura til livstid i fengsel.

Mannen som hadde avfyrt skuddene ble imidlertid aldri funnet, noe som ledet til at Høyesterett opphevet dommen mot Miura fire år etter at han første gang ble buret inne.

Historien var ikke slutt med dette. Politiet i Los Angeles fattet på nytt interesse for saken, da forklaringene til vitner til hendelsen skilte seg dramatisk fra Miuras på ett punkt - fargen og utseendet til bilen drapsmannen kom kjørende i.

I arrestordren heter det at Miura vinket med hånden like før tragedien inntraff, for på denne måten å signalisere til drapsmannen.

Etterforskerne kjøpte historien til elskerinnen Michiko Yazawa og vitneforklaringene om den skjulte håndhilsenen, og etter et tett samarbeid mellom politiet i Japan og USA skulle Miura til slutt stilles for retten i USA. 

På dette punktet i saken hadde hans japanske advokat Shinichiro Hironaka oppfordret den japanske regjeringen til å legge seg opp i etterforskningen.

Felt på eget grep

Sagaen om «Japans OJ. Simpson» er over

Regjeringen behøvde ikke engasjere seg det minste i noen retning, for Miura selv gikk rett i etterforskernes felle. Businessen måtte bestå, og han reiste fortsatt hyppig på forretningsreise til USA - hvorpå han på en slik reise ble pågrepet og siktet for å ha konspirert til drapet på sin egen kone. Dette skjedde 22. februar i år - 27 år etter drapet fant sted. Politiet hadde nå også omsider funnet navnet til mannen som skjøt.

Kvart på ti fredag kveld, ti minutter etter siste rutineinspeksjon av cellen, ble imidlertid multimillionæren funnet død.

Mark Geragos, Miuras advokat, uttalte ifølge LA Times at Miura ikke på noe tidspunkt hadde hatt depresjoner, men snarere var klar for kamp og for å tale sin sak.

Slik gikk det ikke.