SAGFLISTERROR? Slike sagflishauger skapte frykt blant Oslos hundeeiere. Nå viser det seg at sagflisen ikke inneholder gift, men er helt ufarlig. Foto: 2400@db.no
SAGFLISTERROR? Slike sagflishauger skapte frykt blant Oslos hundeeiere. Nå viser det seg at sagflisen ikke inneholder gift, men er helt ufarlig. Foto: 2400@db.noVis mer

Sagflis skapte frykt for hundeterror

Hundeeiere i Oslo fryktet at en mann la ut gift for å ta livet av kjæledyr. Sagflismysteriet er nå oppklart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rundt St. Hanshaugen i Oslo sentrum ligger det en rekke små hauger med sagflis. Området er svært populært for lufting av hunder og sagflisen har i helga skapt frykt for at noen forsøker å forgifte og ta livet av hunder.

Ryktet har gått som en farsott på Facebook og sosiale medier, der det siste er at to hunder skal ha blitt drept av den påståtte giften. Det henger også usignerte lapper i området der det advares mot sagflisen.

Oslo-politiet fikk i går henvendelser fra bekymrede hundeeiere, men det viser seg at det er ingen grunn til bekymring.

- Det viste seg å være en løpegruppe som har arrangert et løp, hvor det er blitt lagt ut ren sagflis for å markere en løype. Det er altså ikke snakk om gift, sier Janne Stømner, politioverbetjent ved sentrum politistasjon, til Dagbladet.

Politiet fikk også melding om at to hunder skulle ha dødd, men det stemmer trolig ikke.

- Det er ikke noe vi har kunnet verifisert i det hele tatt, sier Stømner.

Helt ufarlig! Løpegruppa som har skapt frykt for hundeterror i Oslo heter Oslo Hash House Harriers. Konseptet til løpergruppa, som finnes i en rekke land, er at noen «harer» markerer en løype med sagflis, hvetemel eller noe annet ufarlig. Deltakerne får dermed en mer utfordrende løperopplevelse, der de må finne veien ved å følge markeringene.

Solvor Hansen, som er økonomiansvarlig i gruppa, hørte om frykten for hundeforgiftning på radioen i dag morges. Hun ringte dermed politiet og fikk oppklart det hele.

- Jeg synes dette er helt forferdelig. Jeg har hund selv og forstår at folk kan bli engstelige. Vi bruker altså mel og sagflis nettopp fordi det er ufarlig og miljøvennlig, sier Hansen til Dagbladet.

I løpet som var i helga deltok 36 stykker, der man samles til mat og godt drikke i etterkant. Oslo Hash House Harriers har arrangert sosiale løpeopplevelser siden 1989 i hovedstaden.

- Vi er fra to til 80 år og dette er bare ment som et morsomt konsept, sier Hansen.

Så sagflismann Dagbladet har snakket med flere bekymrede hundeeiere som har fryktet at sagflisen har inneholdt gift. Hundeeier Cecilie lurte på om det kunne være snakk om et kunstprosjekt.

- Jeg så en mann som kom syklende opp Dalsbergstien i helga. Han så veldig sporty ut i løpetights og jeg stusset over hvorfor han stoppet opp for å legge ut sagflis og dandere det i en sirkel, sier Cecilie, som fryktet at hun hadde sett «sagflismannen» da historiene om forgiftning dukket opp.

- Det hadde vært kjempeekkelt hvis det var gift. Rotter må de gjerne ta, men da må eventuelt giften legges ut på en bedre måte, sier Cecilie.

Elise Lium fra Veterinærhøgskolen opplyser til Dagbladet at hun har hørt om ryktet om at gift er lagt ut, men at de ikke har fått inn noen syke hunder.

USIGNERT: Slike usignerte lapper henger i Oslo sentrum. Foto: 2400@db.no
USIGNERT: Slike usignerte lapper henger i Oslo sentrum. Foto: 2400@db.no Vis mer