Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sahar skulle ta vare på sin kreftsyke mor (76). Så satte USA foten ned

- Jeg trengte noen som kunne hjelpe meg, sier søsteren.

SYK MOR: Nour Ulayyet sier at søsteren Sahar Algonaimi ble nektet å reise til USA for å hjelpe deres syke mor. Foto: AP Photo/Paul Beaty/NTB Scanpix
SYK MOR: Nour Ulayyet sier at søsteren Sahar Algonaimi ble nektet å reise til USA for å hjelpe deres syke mor. Foto: AP Photo/Paul Beaty/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går undertegnet Donald J. Trump et innreiseforbud for statsborgere fra syv forskjellige land.

Vedtaket gjelder personer fra henholdsvis Iran, Irak, Syria, Sudan, Somalia, Libya og Jemen, og i praksis har det allerede trådt i kraft.

Sahar Algonaimi er en av dem som her fått merke dette.

- Trengte hjelp

Den 60 år gamle syreren tilbrakte ifølge Huffington Post fem timer på O'Hare flyplass i Chicago før hun ble bedt om å reise tilbake til Saudi-Arabia.

Dette på tross av at Algonaimi hadde godkjent visum til USA. Hun fikk også tillatelse av flyselskapet United Arab Emirates til å reise i retning Chicago.

- Jeg trengte noen som kunne hjelpe meg, sier Nour Ulayyet, ifølge Huffington Post.

Skulle pleie moren

Søsteren til Algonaimi sier at syreren reiste til USA for å pleie deres 76 år gamle mor. Sistnevnte ble nylig operert for brystkreft.

Ulayyet oppgir til Huffington Post at hun har fire barn som bor med venner av henne. Dette fordi hun selv pleier sin syke mor.

- Vi reiste fra Syria nettopp for å unngå slike situasjoner, sier Nour Ulayyet til avisa.

OMFATTENDE PROSJEKT: Hvis USAs nyvalgte president Donald Trump får viljen sin vil han bygge en mur langs grensen til Mexico for å hindre flere migranter fra å komme inn i USA. CNN har regnet ut hvordan muren skal løses, hvor lang tid arbeidet vil ta og hva prosjektet vil koste. Ifølge deres eksperter kan Trump akkurat rekke å bygge en mur under sin... Vis mer

Vil forebygge terror

Søstrene fra Syria er to av dem som har blitt påvirket av innreiseforbudet.

Fra offentlig hold er formålet med vedtaket å «holde radikale, islamistiske terrorister» utenfor USA, ifølge NTB.

Lørdag skrøt Trump av at hans strenge innreiseforbud fungerer «veldig fint».

- Det fungerer veldig fint. Du ser det på flyplassene, du ser det overalt, sier Trump til reportere i Washington, og legger til:

- Vi kommer til å ha et veldig, veldig strengt forbud, og vi kommer til å ha ekstrem kontroll, noe vi burde hatt i dette landet i mange, mange år.

USA har også vedtatt å skrive ut nye visum til borgere fra enkelte land med «terrorbekymringer». Denne bestemmelsen varer i utgangspunktet i 90 dager.

Kritikk fra Trudeau

Denne politikken har fått flere til å reagere.

En av de som har fordømt Trumps avgjørelse er Canadas statsminister Justin Trudeau. I en serie Twitter-meldinger har han lovet at Canada vil ønske alle som flykter fra «forfølgelse, terror og krig» velkommen.

I løpet av bare noen timer har Twitter-meldingen blitt delt over 300 000 ganger.

Storbritannias statsminister Theresa May ble i natt tvunget til å kritisere Donald Trumps avgjørelse.

Dette etter at hun først hadde sagt at «innvandringspolitikken til USA er en sak for amerikanske myndigheter, på samme måte som vår innvandringspolitikk bør bli bestemt av vår regjering».

Rett etter midnatt sendte May ut en melding hvor hun understrekte at «hun ikke var enig» i Trumps avgjørelse.

The Guardian skriver at dette mest sannsynligvis ikke er en sterk nok uttalelse fra May for et stigende antall rasende britiske politikere, blant dem flere fra Mays eget parti.

Føderal dommer satte ned foten

Det har vært store demonstrasjoner i forbindelse med Trumps nye retningslinjer.

Det kan også se ut som om demonstrantenes taktfaste rop har blitt hørt.

For etter at menneskerettighets-organisasjoner trakk saken inn for rettsvesenet har en føderal dommer i Brooklyn satt foten ned mot at to irakiske menn som er strandet blir deportert.

I stedet er de innvilget midlertidig opphold, melder ABC News.

Iraker ble løslatt

Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen ACLU, som trakk saken inn for rettsvesenet, vil avgjørelsen også gjelde alle andre saker hvor folk har kommet til landet med det som i utgangspunktet var gyldige visum, skriver ABC News, ifølge NTB.

De to irakiske flyktningene, som ifølge CNN jobbet for USA under Irak-krigen, ble stanset og pågrepet på John F. Kennedy-flyplassen i New York lørdag morgen.

Begge to hadde visum til USA, og deres advokater gikk til sak mot amerikanske myndigheter. Den ene av de to, Hameed Khalid Darweesh, ble løslatt etter noen timer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling