Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sahfana (37) fikk sydd bunad med hijab. Har utløst et skred av hatmeldinger og rasisme

Har anmeldt kjent islam-motstander.

RASISME: Sahfana M. Alis bilde av sin Frafjord-bunad med spesialsydd hijab har utløst et skred av hatmeldinger på islamfiendtlige Merete Hodnes Facebook-vegg. Foto: Privat
RASISME: Sahfana M. Alis bilde av sin Frafjord-bunad med spesialsydd hijab har utløst et skred av hatmeldinger på islamfiendtlige Merete Hodnes Facebook-vegg. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bunaden Sahfana M. Ali (37) fra Stavanger fikk sydd til seg selv, var i utgangspunktet en hyggelig brudegave fra mannen Ingve. Men etter at hun la ut et bilde av den på Facebook-profilen sin, har den utløst et skred av hatmeldinger og rasisme.

BUNADSHIJAB: Dette er hovedårsaken til hatmeldingene: en spesialsydd hijab, med mønster som matcher resten av Frafjord-bunaden. Foto: Privat
BUNADSHIJAB: Dette er hovedårsaken til hatmeldingene: en spesialsydd hijab, med mønster som matcher resten av Frafjord-bunaden. Foto: Privat Vis mer

«Du er faan ikke norsk jævla Muslimsvin. Kommer aldri til å bli det heller. Fuck you. Pell deg hjem», skriver en mann.

«Som å plassere en gull ring i tryne på en gris!!!!!!» skriver en annen.

«Få av fandenskapet våre nationaldrakter», lyder en tredje.

Oppfordrer til boikott

Og slik fortsetter det, i en nå slettet tråd på den åpne Facebook-sida til den profilerte islam-motstanderen Merete Hodne (46). Hodne la ut et manipulert bilde av Ali, med påskriften: «Dette er et hån mot vår norske kultur. STYR UNNA EMBLA bunader, om du er motstander av dette!»

Saken er først omtalt av Stavanger Aftenblad.

Mens noen henger seg opp i Sahfanas etniske herkomst, er det den spesialsydde hijaben som faller haterne tyngst for brystet. Karakteristikker som «sharia-bunad» og hentydninger til IS sitter løst.

37-åringen, som er nestleder i Stavanger Arbeiderparti og bystyrerepresentant i Stavanger, opplyser at hun nå har anmeldt Merete Hodne til politiet. Ifølge Aftenbladet har Marianne Lambersøy, daglig leder av Embla Bunader, gjort det samme.

Faksimile: Facebook
Faksimile: Facebook Vis mer

- Jeg har anmeldt henne fordi hun har brukt og manipulert et privat bilde av meg, publisert det, og det er blitt grobunn for grove hatmeldinger, sier Sahfana til Dagbladet.

Dagbladet har vært i kontakt med Merete Hodne, som avviser å uttale seg i saken.

Hodne er kjent for sitt engasjement i Stopp islamiseringen av Norge (Sian) og bånd til Pegida, samt for å ha nektet å klippe kvinner med hijab i sin frisørsalong i Hå på Jæren, ifølge Jærbladet. Hun er også en av personene som var omfattet av VGs serie «Nettkrigerne».

- Norsk og stolt

Sahfana forklarer at hun hadde en lang prosess med seg selv før hun valgte å skaffe seg en bunad.

- Jeg kom til at jeg er norsk og stolt av det, sier politikeren.

Hun er opprinnelig fra Sri Lanka, men har bodd i Stavanger siden hun var ti år.

- Jeg har også en sari. Det er det som er meg - begge deler, sier hun.

- Hvilke momenter talte imot å skaffe bunad?

Faksimile: Facebook
Faksimile: Facebook Vis mer

- Jeg var innom en bunadsbutikk og følte meg ikke velkommen. Det er heller ikke alle som vil se meg i drakta, eller erkjenne meg som norsk, sier Sahfana.

Forutså debatt

- Hvorfor valgte du å få sydd en hijab til bunaden?

- Jeg tenker at det ikke er galt å gå med hijab til bunad. Det er jo sånn at de fleste bunadene tradisjonelt sett har hodeplagg som følger med, da ser jeg heller ikke noe galt i det. Tvert imot passer hijab til bunad. På den måten viser vi det mangfoldet vi har i Norge i dag ved å kombinere disse, sier Sahfana.

- Det er det som er flott i det norske samfunnet: Om andre jenter er i samme situasjon som meg og ser meg i min bunad, er det på en måte et nybrottsarbeid for mer et mer inkluderende Norge, og jeg kan bli et symbol på det - mangfoldet og det tolerante samfunnet, sier hun.

MANIPULERT: Merete Hodne har lagt ut dette manipulerte bildet av Sahfana og bunaden, med en oppfordring til boikott av Embla Bunader, som har sydd folkedrakta. Faksimile: Facebook
MANIPULERT: Merete Hodne har lagt ut dette manipulerte bildet av Sahfana og bunaden, med en oppfordring til boikott av Embla Bunader, som har sydd folkedrakta. Faksimile: Facebook Vis mer

- Jeg tenker på de samme tingene som en norsk kvinne, når hun skal symbolisere hvor hun kommer fra med en bunad: Dette er mitt land. Her kommer jeg fra, og her skal jeg leve og dø, sier 37-åringen.

- Forutså du at hijaben ville vekke reaksjoner?

- Det var ikke helt uventet, men jeg forutså ikke at det skulle ta helt av, med hatefulle og rasistiske ytringer. Det kan vi ikke tolerere, og det må vi slå hardt ned på, sier politikeren og småbarnsmoren.

Selvstendig valg

Sahfana understreker at ingen har påtvunget henne hijaben.

- Jeg valgte å gå med hijab da jeg var 21 år gammel, i voksen alder. Det er jeg utrolig stolt av, at jeg tok et selvstendig valg. Det er utrolig leit at folk snakker så negativt om det - at det skal være kvinneundertrykkende. Tvert imot er dette for meg et symbol på pryd og stolthet over å være en muslimsk kvinne, sier hun.

Hun understreker at hun har fått svært mange støtteerklæringer i kjølvannet av saken.

- Jeg har fått mye mer støtte enn negative tilbakemeldinger, jeg er overveldet over et så stort engasjement, sier 37-åringen.

- Er du redd for å bruke bunaden etter dette?

- Nei - nå skal i hvert fall bruke den! Ingen styrer mitt liv, og jeg går med plaggene jeg vil. Det er de norske verdiene jeg setter så høyt, sier Sahfana.

- Rimelig spesielt

Christian Wedler, leder for Frp's gruppe i Stavanger bystyre, tar sterkt avstand fra hatmeldingene mot Sahfana.

Faksimile: Facebook
Faksimile: Facebook Vis mer

- Her har vi en kvinne som er integrert, har jobb og er stolt over å være norsk, og som attpåtil vil skaffe seg en Frafjord-bunad. Det er rimelig spesielt å reagere på den måten, sier Wedler til Dagbladet.

Gruppelederen tar også sterkt avstand fra Hodnes oppfordring om å boikotte Embla Bunader.

- Min kone skal få en bunad, og Embla høres ut som å være et godt sted å kjøpe den, sier han.

Wedler har førstehåndserfaring med hvor alvorlig folk tar bunader.

- En gang gikk jeg med feil hatt, og det utløste debatt. Jeg forstår at mange opplever at bunad er viktig. Men hvis det utløser rasisme, er det trist for folkedrakta.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!