SKJEBNEN IKKE AVGJORT: Saif al-Islam Kadhafis skjebne er ikke avgjort. Her er han nettopp pågrepet. Foto: Ismail Zitouny/REUTERS
SKJEBNEN IKKE AVGJORT: Saif al-Islam Kadhafis skjebne er ikke avgjort. Her er han nettopp pågrepet. Foto: Ismail Zitouny/REUTERSVis mer

Saif al-Islam kan vite hvor milliarder av kroner er gjemt bort

Den libyske militsgruppa som tok Saif al-Islam Gaddafi til fange, vil kunne kreve politisk innflytelse før de utleverer ham til sentrale myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gaddafis sønn kan brukes som et svært godt kort når makt og innflytelse skal fordeles mellom Libyas ulike stammer og væpnede grupper.

Like etter at pågripelsen ble kjent lørdag, uttalte en kommandant i Khaled bin al-Waleed-brigaden fra byen Zintan at Saif al-Islam først skal utleveres til myndighetene når Libyas nasjonale overgangsråd er blitt enig om en regjering. Forhandlingene pågår for fullt, men har på enkelte områder vært preget av sterk uenighet.

- Pågripelsen er en utfordring for overgangsrådet. Hvis de ønsker å stille Saif for retten, hva kan de gjøre for å få Zintan til å utlevere ham? spør analytikeren Henry Smith i det internasjonale rådgivningsselskapet Control Risks.

Zintan-krigerne er regnet blant de mektigste og mest effektive militssoldatene i Libya. Under krigen sluttet de seg til oppøret mot Muammar Gaddafi etter at styrker fra regimet skal ha kommet til byen for å rekruttere soldater.

Saif al-Islam ble pågrepet av cirka 15 væpnede menn i ørkenen natt til lørdag etter at det var kommet inn et anonymt tips om hvilken rute han og livvaktene hans kjørte.

Libyere håper han kan avsløre hvor Gaddafis-familien har gjemt bort milliarder av dollar, som man antar er stjålet fra statskassa.

(NTB)

DE FANGET HAM:Journalist Marie-Louise Gumuchian (nummer to fra venstre) sitter sammen med mennene som fanget Saif al-Islam i går, nøyaktig en måned etter at faren ble fanget og drept. Foto: Ismail Zitouny/REUTERS
DE FANGET HAM:Journalist Marie-Louise Gumuchian (nummer to fra venstre) sitter sammen med mennene som fanget Saif al-Islam i går, nøyaktig en måned etter at faren ble fanget og drept. Foto: Ismail Zitouny/REUTERS Vis mer