Saif kjemper for demokrati mens Hannibal lager bråk

Oberst Gaddafis sønner lager overskrifter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I disse dager er det 39 år siden Muammar Gaddafi kuppet makten i Libya og innførte sin islamistiske sosialisme basert på sin «grønne bok» - i praksis et totalitært diktatur som består den dag i dag.


Men mye har skjedd i landet og med Gaddafi siden bandittstatusen hadde sitt høydepunkt på 80-tallet, da han av USAs president Ronald Reagan ble sett på som nemisis nummer én og «Midtøstens største galning».

Terrorfar

Gaddafi var på den tiden trolig en av de største sponsorene til islamistisk terrorisme, med en hovedrolle i blant annet Svart September (Munchen-massakren), diskotekbombingen i Berlin og bomben om bord Pan Am rute 103 over Lockerbie.

Selv mistet han datteren Hanna da Reagan-administrasjonen bombet fem mål (inkludert palasset) i og utenfor Tripoli 15. april 1986.

Familiedrama

Men sju sønner og en datter overlevde og det er to av disse som for tiden gjør overskrifter. En fordi han delvis får æren for at Libya og pappa Gaddafi ikke lenger blir behandlet som pesten av vesten, og den andre fordi hans livsstil og temperament skaper skandale og internasjonal krise - igjen.

Førstnevnte, Saif al-Islam Gaddafi (36), holdt forrige uke en flammende tale i ørkenbyen Sebah at han trekker seg fra landets politiske scene.

GULLGUTT: 36-årige Saif al-Islam Gaddafi får æren for å ha satt i gang demokratiske reformer i Libya. Jo mer han har talt sin far midt i mot, jo mer ansvar og makt har han fått. Foto: Scanpix
GULLGUTT: 36-årige Saif al-Islam Gaddafi får æren for å ha satt i gang demokratiske reformer i Libya. Jo mer han har talt sin far midt i mot, jo mer ansvar og makt har han fått. Foto: Scanpix Vis mer

Taler far i mot

Gjennom sitt lederskap i veldedighetsorganisasjonen Gaddafistiftelsen har han de siste årene vært en ledende talsmann for demokratiske reformer i Libya, og oppsiktsvekkende åpenlyst kritisk mot farens totalitære styre.

Og han har fått lov til det, med stadig større roller som rådgiver og diplomatisk utsending på vegne av sin fars Libya.

- Jeg har blandet meg stort i alt: vår utenrikspolitikk, i mange problemer, i utvikling, i boligpolitikk. Fordi det ikke var statlige organer eller administrative systemer som kunne gjøre det, sa Saif al-Islam Gaddafi i sin tale, skriver BBC.

Står bak reformer

36-åringen mener han selv har hatt en vesentlig rolle i å begynne byggingen av statlige institusjoner som baner vei for demokratiet i Libya. Et syn som i økende grad støttes i vesten.

Mange har trodd at han var en av to brødre faren forberedte til å overta landet. Men til avisen Newsweek sa han i fjor at faren støttet hans planer om å få på plass en grunnlov og et demokrati.

- Jeg tror det. Vel, kanskje ikke 100 prosent...

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Hans direkte tone, og tilsynelatende nådeløse åpenhet og ærlighet har gjort ham berømt i diplomatiske kretser. Han er en uttalt tilhenger for fri presse og internett i Libya, og er klar på at Libya ikke kan styres av en håndfull menn, men et folkevalgt demokrati.

Diplomatisk talent

Det var 36-åringen som tok grep og sørget for frigivningen av de dødsdømte bulgarske sykepleierne og den palestinske legen som smittet 426 barn med HIV-viruset på slutten av 90-tallet. Og det til en pris på over 400 millioner dollar i kompensasjon til barnas familier, som blant annet Tsjekkia, Bulgaria, Slovakia og Qatar måtte punge ut.

Han har også vært sentral i forhandlingene mellom USA og Libya som har pågått de siste årene om å sette sluttstrek for kompensasjonskravene på begge sider og normalisere forbindelsene helt etter den dødelige konflikten på 80-tallet.

Avtalen blir trolig signert i slutten av august - og innebærer at USA må betale Libya erstatning for de 45 libyerne som ble drept under flyangrepene i 1986. En høyst uvanlig innrømmelse fra Washington, som kan si noe om 36-åringens talent utover sin utdannelse som arkitekt.

Ikke minst er han den sentrale forhandleren i en avtale mellom Italia og Libya som også blir signert disse dager. Den setter sluttstrek for bitterheten etter kolonitiden, der Italia var koloniherre. Også denne avtalen forventes å ha milliardverdi for Libya.

Videre skal han ha vært sentral i forhandlingene rundt en frihandelsavtale mellom Libya og EU som også undertegnes om kort tid.

Støtter Russland

Når han nå etter eget utsagn forlater den politiske scenen, er det fordi han mener demokratiet må blomstre i landet.

- Situasjonen er nå forandret, og og hvis jeg fortsetter, vil det bli et problem, sa han under sin tale - som også ble sendt på libysk TV.

Forrige helg kom han med samme budskap til The Guardian - at han nå trekker seg fra politikken.

Men ikke før han kastet ut et par brannfakler til blant annet den russiske avisen Kommersant som fremdeles diskuteres i Washington.

- Libya har alltid støttet Russland, og mener det som har skjedd i Georgia er bra. Det viser at USA ikke lenger er det eneste landet som kan lage spilleregler. Og den arabiske verden var sure på Georgia fordi de sendte soldater til Irak, sa 36-åringen.

Sjokk for USA

Det kanskje største sjokket kom i neste setning. USA, som har brukt de siste ti årene på å normalisere sitt forhold til den oljerike staten - og få Libya inn i folden som en partner mot terror og for USAs interesser, kan ha feilet.

- Georgia trodde amerikanerne ville støtte dem, komme og hjelpe dem, og kjempe ved deres side. Dette er et signal til landene som satser på nærhet til USA alene - og at det gir dem muligheten til å gjøre som de vil. Vi har et godt forhold til vesten og Russland. Men vi har valgt Russland som vår strategiske partner, sa Gaddafis mektige sønn.

Elefanten Hannibal

Og så er det den andre sønnen som skaper overskrifter - sønn nummer fem, Hannibal Gaddafi (32). Der storebror for tiden snor seg elegant i maktens korridorer, kan det synes som om betegnelsen elefant i en porselensbutikk passer lillebror - oppkalt etter hærføreren som selv foretrakk elefanter.

Det er nå full krise i forholdet mellom Libya og Sveits etter at 32-åringen ble arrestert på et fem stjernes hotell i Geneve fordi han og konabanket opp og mishandlet to av sine egne tjenere.

Millionkausjon

Hendelsen skjedde i midten av juli, og kona Aline - høygravid i 9. måned - måtte på sykehus mens Hannibal havnet i arresten i to døgn før han slapp ut mot næremere en halv million dollar i kausjon.

Libya har brutt alle sine diplomatiske forbindelser med Sveits, stanset all handel, og stengt kontorene til selskaper som Nestlé, ABB og Tamoil i landet.

Amok i Paris og Roma

Bråk og skandale er ikke ukjente begrep for Hannibal Gaddafi, som i 2005 ble arrestert i Paris for å ha banket opp sin høygravide kone på et hotell, og deretter feilaktig påberope seg diplomatisk immunitet. Noen måneder tidligere ble han tatt for å kjøre i 145 kilometer i timen ned Paris\' paradegate Champs Elysées i sørpe full tilstand, for så å knuse et hotellrom med et brannslukningsapparat.

Den gangen la faren og Libya seg flate - trolig fordi hendelsene skjedde like før president Chirac skulle besøke landet og markere normaliseringen av forholdet mellom Frankrike og Libya.

I 2001 angrep Hannibal Gaddafi tre politimenn på sitt hotellrom i Roma - også den gangen med et brannslukningsapparat. Han klarte imidlertid å bløffe seg ut av landet ved å påberope seg diplomatisk immunitet.

BRÅKMAKER: Som sin legendariske navnebror dro Hannibal Gaddafi over alpene. Det gikk ikke upåaktet hen.
SLÅTT OG MISHANDLET: Sammen med sin høygravide kone skal Hannibal Gaddafi ha slått og mishandlet to av sine tjenere på dette femstjerners hotellet i Geneve. I 2005 var det kona som fikk gjennomgå på et hotellrom i Paris, mens det i 2001 var italienske politifolk som fikk smake neven på et hotellrom i Roma.
FULL KRISE: Rasende libyere demonstrerer utenfor den sveitsiske ambassaden i Tripoli etter at diktator Gaddafis sønn Hannibal ble fengslet på grunn av vold mot sine tjenere.