ANGREPET: Intercontinental Hotel i Kabul ble angrepet av sju selvmordsbombere i går. Minst to sprengte seg selv, mens resten ble drept av afghanske sikkerhetsstyrker og ISAF-styrkene. 11 personer ble drept, ni av dem sivile. Foto: REUTERS/Ahmad Masood/SCANPIX
ANGREPET: Intercontinental Hotel i Kabul ble angrepet av sju selvmordsbombere i går. Minst to sprengte seg selv, mens resten ble drept av afghanske sikkerhetsstyrker og ISAF-styrkene. 11 personer ble drept, ni av dem sivile. Foto: REUTERS/Ahmad Masood/SCANPIXVis mer

Saiz skreiv testamente under hotell-angrepet

Doktograd-studenten lå og gjemte seg på hotellrommet i bekmørket. Eksplosjonene kom stadig nærmere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 11 personer ble drept da sju selvmordsbombere angrep Intercontinental Hotel i Kabul i går kveld. Minst to av Taliban-opprørerne sprengte seg selv, mens resten ble skutt av afghanske sikkerhetsstyrker eller av ISAF-helikoptre som skjøt raketter mot taket der terroristene hadde forskanset seg.

En av gjestene ved det populære hotellet var den amerikanske doktorgrad-studenten Saiz Ahmed. I et intervju med amerikanske CNN forteller han at han hadde akkurat spist middag og returnert til sitt hotellrom i fjerde etasje da angrepene startet i 21-tida i går kveld.

Han forteller at rommet hans var bekmørkt fordi strømmen ble kuttet. Til å begynne med forsto han ikke at de høye lydene utenfor var skudd og eksplosjoner.

- Jeg trodde det var arbeid på pågikk, sier han til CNN.

Tidligere på dagen hadde han nemlig fått høre at deler av hotellet var under oppussing.

Eksplosjoner stadig nærmere Men lydene ble stadig høyere og etter hvert gikk det opp for ham at det ikke kunne stamme fra arbeidet.

- Det ble klart for meg at folk skjøt inne i bygget og fra utsiden. Jeg visste ikke hvem som var hvem, sier han.

Han forteller til kanalen at hvert tredje kvarter cirka kom det en større eksplosjon i løpet av de tre, fire timene angrepet varte.

Mens eksplosjonene pågikk, ringte familien fra Kabul, USA og han fikk telefon fra den amerikanske ambassaden. Alle rådet ham om det samme: Bli hvor du er!

Han fulgte rådene og gjemte seg på gulvet på rommet sitt i nærheten av et hjørne han fant tryggest. Men eksplosjonene kom stadig nærmere.

- Jeg har aldri opplevd eksplosjoner så nære. Bakken ristet, sier han til CNN, som intervjuet han over telefon.

SKJØT TERRORISTENE: Tre av Taliban-opprørerne hadde forskanset seg på hotellets tak. ISAF-helikoptrene utslettet dem. Foto: OMAR SOBHANI/REUTERS/SCANPIX
SKJØT TERRORISTENE: Tre av Taliban-opprørerne hadde forskanset seg på hotellets tak. ISAF-helikoptrene utslettet dem. Foto: OMAR SOBHANI/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Den siste kom farlig nærme, beskriver han.

- Jeg kjente gulvet under meg løfte seg. Jeg ba bare om at den neste ikke skulle komme rett under eller over meg, eller i nærheten hvor det var mennesker, sier studenten.

Skreiv testemente Ahmed forteller at trodde han ville bli drept.

- Jeg er sikker på at ingen av oss trodde vi skulle overleve. Jeg skrev et lite testamente, bare sånn i tilfelle, sier han.

Studenten forteller at han la dokumentet i lomma. Testamentet fortalte hvor mye han ønsker å donere, etter islamsk lov.

Etter cirka seks timer på rommet hørte han engelsk stemme rope «brann» og som ba folk komme ut av rommene. Han fulgte instruksjonene og gikk ut i gangen som var fylt av støv. Han ble bedt om å løfte hendene sine og identifisere seg selv. De ble videre
eskortert til kjelleren der de ble undersøkt.

- Da vi kom til kjelleren, startet folk å be og takket gud, sier han.

Ahmed møtte aldri terroristene, men sier han har tenkt gjennom det mulige scenariet mens han gjemte seg på rommet sitt.

- Jeg kunne overbevist dem om at det de gjorde var dumt. Å angripe sivile på den måten, sier han.

I SIKKERHET: En av de skadde etter angrepet får hjelp. Foto: EPA/S. SABAWOON/SCANPIX
I SIKKERHET: En av de skadde etter angrepet får hjelp. Foto: EPA/S. SABAWOON/SCANPIX Vis mer